Diljem Hrvatske, točnije u 110 gradova te preko 230 muzeja, galerija i ostalih kulturnih ustanova, sinoć je održana trinaesta po redu Noć muzeja. Ovogodišnja tema koja je objedinila njihove programe je „Muzeji i sport“. Naglasak manifestacije tako je stavljen na analitičko sagledavanje postojećih i stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanje lokalnih inicijativa na očuvanje i usporedno vrednovanje sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima te stvaranje ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva. Naime, iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, sportska baština nije odgovarajuće zastupljena i predstavljena u hrvatskim muzejima. Upravo zato, odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.

Ovogodišnja Noć muzeja pobudila je i velik interes Brođanki i Brođana koji su uz razgledavanje grada posjetili stalne muzejske postave, brojne izložbe, radionice, sajmove, prezentacije i filmske projekcije. Tako je u Spomen domu Dragutina Tadijanovića predstavljena književno-sportska priča „Tadija i Dražen-dvije Zvijezde u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji“. Naime, Dragutin Tadijanović i Dražen Petrović iste su godine, obojica među prvima, dobili svoje Zvijezde u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji. Osim fotografija iz fundusa Spomen doma, u prostoru Spomen doma tako su bili izloženi i neki poklonjeni materijali iz Muzeja Dražena Petrovića u Zagrebu, a u sklopu programa prikazan je i film o Draženu Petroviću. Posjetitelji su mogli posjetiti i izložbu „Dogodine opet…“ , autora dr.art. Marka Šošića., otvorenu povodom obilježavanja Tadijinog rođendana u suradnji sa Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti.

U Galeriji Ružić održana je radionica za najmlađe „Modeliranje; izrada medalja“, a u istom prostoru je otvorena i izložba Sonje Dizdar. U suradnji s Foto klubom Kadar SB održana je i Foto akcija za građane s temom na temu sporta, a nakon toga i druženje uz glazbeni program uz HPD „Davor“. Građani su mogli razgledati i postav Izložbe novinske fotografije te izložbe „Božićni hommage Predragu Gollu „ u prostoru Likovnog salona „Vladimir Becić“

Bogat program organiziran je i u Muzeju Brodskog Posavlja gdje je održan mali sajam tradicijskih obrta „Budi majstor“, izložba „Svijet kristala patera Marija Crvenke“, te prezentacija projekta Javne ustanove Natura Slavonica „Dobar glas daleko se čuje- savski šišmiši“. U Državnom arhivu u Slavonskom Brodu postavljena je izložba „Brodski sport kroz Zbirku plakata“, a nakon toga održan je i zabavni program u izvedbi Brodskog harmonikaškog orkestra ''Bela pl. Panthy''.