U Slavonski Brod je sinoć stiglo Gradsko kazalište mladih iz Viteza s predstavom „Šmizle“ Miroljuba Nedovića, a adaptaciju teksta i režiju potpisuje Bruno Grebenar, piše soundset.hr.

Radnja je smještena u lokal “Mali raj”, staru kavanu na rubu propasti čija se vlasnica odlučuje da zajedno sa svojom kumom osnuje ženski bend. Tada počinju zaplet i glavna zabava za gledatelje, šest potpuno različitih tipova i karaktera – od bivše robijašice do kavanske pjevačice, od trostruko razvedene žene do samohrane majke dvoje djece, od zlostavljane supruge do mlade, urbane djevojke. Ove suprotnosti dovode do mnoštva komičnih situacija, osvježavajućih i inovativnih šala, što je brodska publika odlično prihvatila i nagrađivala pljeskom.

„Gdje god smo igrali, publika je predstavu odlično prihvatila, te smo često osvajali nagrade publike za najbolju predstavu, što govori da je predstava jako dobra“, kaže voditelj kazališta Ivan Sajević.

Ono što je zanimljivo, Šmizle u stvarnom životu doista postoje, čak su nastupile i u Slavonskom Brodu u jednom narodnjačkom klubu.

„Negdje jesmo čuli da negdje nastupaju, iako mislim da je ova priča malo drugačija, ovo su žene kućanice koje se suočavaju sa svojim svakodnevnim poteškoćama. Jedna priča koja ima i vrlo ozbiljne poruke, odnosno koja je pomalo zagrebla ispod površine životne teme, onih problema s kojima se žene susreću svakoga dana. Mislim da je na kraju ispala jedna pitka predstava koja se dotiče velikog broja problema, a tu je i cijeli niz komičnih situacija“, kaže i dodaje kako se doista može reći da nema humora do bosanskog.

„Mislim da smo mi jako dobro interpretirali ovaj tekst i do sada smo nastupili u Sl. Brodu dva puta, dva puta smo osvojili nagradu za te predstave, publika je sve odlično prihvaćala. Mislimda se naš humor sviđa publici u Slavonskom Brodu i zbog toga smo jako sretni“, istaknuo je Sajević.

Zanimljivu ulogu u predstavi ima Petar Pejović koji već 10 godina igra u ovom kazalištu, te u predstavi glumi sporednu ulogu nijemog pijanca.

„Nije teško igrati toliko pijanca, koliko je teško u cijeloj predstavi, gotovo sat vremena, biti na sceni, ne izgovoriti niti jednu riječ, a svaku poruku prenijeti na publiku“, rekao je Petar i kaže u šali kako nažalost u predstavi ne koriste pravo piće.

„Publika u Slavoniji dobro shvaća naš bosanski humor, zbog čega često dolazimo ovdje i što nam je zaista drago“, kaže.

Nakon ove humoristične predstave, u četvrtak, 1. rujna od 20 sati i 15 minuta na rasporedu su dvije predstave, dramska sekcija KUD-a „Požeška dolina“ iz Požege izvest će „Jamca“ Ivana Abibovića, a dramska sekcija KUD-a „Viljevo“ predstavu „Svakom jednom u životu krene“ Danka Ronte.  

Foto: Nikola Knežević