U petak, 21. srpnja 2017. u 9.00 sati na Poloju održat će se predstavljanje rezultata ovogodišnjih podvodnih arheoloških istraživanja lokaliteta Poloj na rijeci Savi kod Slavonskog Broda.

Sredinom srpnja 2015. ronioci Kluba podvodnih aktivnosti „Marsonia“ pronašli su na dnu Save kod Poloja mnoštvo prvenstveno keramičkih nalaza, o čemu su obavijestili nadležne institucije i potom prikupili nekoliko keramičkih posuda. Utvrđeno je da je najvećim dijelom riječ o crepuljama, posudama ravnog, izrazito velikog dna, rađenima na ručnom lončarskom kolu. Podvodni arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda, uz tehničku pomoć ronilaca Kluba podvodnih aktivnosti „Marsonia“ iz Slavonskog Broda, zaštitili su ovo podvodno arheološko nalazište kako ga voda i riječni nanosi ne bi oštetili, a sredstva za zaštitu nalazišta osiguralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
U srpnju 2016. Hrvatski restauratorski zavod proveo je arheološko istraživanje također financirano sredstvima Ministarstva kulture. I ovom su prilikom kao tehnička podrška služili ronioci KPA „Marsonia“. Podvodno arheološko nalazište Poloj u rijeci Savi kod Slavonskog Broda je preventivno zaštićeno kulturno dobro i u Registru kulturnih dobara ima oznaku P-5139.

Sredinom srpnja 2017. nastavljeno je podvodno arheološko istraživanje ovoga dragocjenog lokaliteta, financirano također sredstvima Ministarstva kulture. Voditelj projekta ovoga puta je Muzej Brodskog Posavlja, u čijem će stalnom postavu biti prezentirani građa i podaci. Voditelj podvodnog arheološkog istraživanja je Krunoslav Zubčić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, kojemu i dalje, već treću godinu zaredom, kao tehnička podrška služe ronioci KPA „Marsonia“.
 

U slučaju kiše ili drugih vremenskih nepogoda prezentacija rezultata istraživanja bit će održana u Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja, Starčevićeva 40, Slavonski Brod.