Ove godine ponovno, s ponosom, predstavljamo mladu glumačku snagu našeg Satiričkog kazališta mladih. Prošle godine bila je to mlada glumica Vanja Čiča, a ove godine posebno se istaknulo ime Ivan Nekić. Zanimalo nas tko je taj mladi amaterski glumac SKM-a. Ivan Nekić učenik je Srednje medicinske škole, koji već dvije godine samostalno stanuje u Slavonskom Brodu. Naime, Ivan dolazi iz općine Čaglin, iz sela Mokreš. Selo je to koje ima svega šesnaest stanovnika, od kojih samo njih pet čini članove Ivanova domaćinstva. Uz majku Anitu, oca Milana, mlađu sestru Božicu, posebno ističe djeda Ljubomira. Djed ima 85 godina. Iako je stopostotni ratni invalid koji je k tome i slijep, drži se i hoda kao vojnik. Ivan navodi kako su mu oči njegov štap i on sam, te tako njih dvojica nisu dozvolili tjelesnom ograničenju da ih spriječi šetati kroz šume, istraživati krajeve. U Mokrešu, Ivanovi se bave stočarstvom i pčelarstvom. Imaju stotinjak ovaca i koza, sto košnica i šest pasa od kojih mu je najdraža njegova mopsica Olga.

Ivan sam za sebe kaže da njegov život od samog početka nije bio „običan“ iliti jednak drugima. Vječito se kretao u društvu starijih osoba. Vjerojatno jer je i sam odrastao u takvom okruženju. U traktor je prvi put sjeo sa šest godina, kojeg je tada i naučio voziti. Kako u selu nije imao vršnjaka s kojima bi se igrao, najčešće se igrao sam. Pravio bi gluposti u potoku, kupao se u velikom ribnjaku kojeg njegova obitelj ima ispred kuće, trčao za ovcama i kozama, obilazio bake po selu i pravio im društvo. Autići i kompjutorske igrice ga nikada nisu zanimale. Oduvijek je volio pjevati. Kada se osvrne na djetinjstvo, primjećuje kako već tada je izgledao kao kakav lik iz neke idilične priče. Svirao je frulu, kasnije i basprim. Imao je sreću, veli, što mu roditelji nisu branili da bude svoj. Zanimljiva priča je da njegovi roditelji prvih pet godina nisu mogli imati djece. Kada su odlučili ući u posvojiteljski proces, Ivanova majka saznala je da je trudna s Ivanom. Blagoslovljeni novim životom kojem su toliko težili, njegovi roditelji usmjeravali su ga kroz život svojim pričama, iskustvima i savjetima. Puštajući ga da se izrazi na sve načine koji su ga privlačili, Ivan je prošao kroz razna razmišljanja što bi želio postati. Htio je biti svećenik, pa političar, glumac, poljoprivrednik, predsjednik države, borac za ljudska prava, grof, kralj. Bilo je tu svega. Na kraju je odlučio školovati se za fizioterapeuta.

S tom odlukom stigao je u Slavonski Brod, upisao Srednju medicinsku školu, a njegova ljubav prema kazalištu se proširila i dosegla jednu sasvim novu razinu. Iskustva s glumom imao je i prije. Kao osnovnoškolac sudjelovao je i na državnoj smotri Lidrano. Zahvaljuje se svojoj učiteljici Ivani Razumović, jer upravo je ona u njemu probudila ljubav prema kazalištu i predstavama. Sudjelovao je i na 2. Kazladu u Požegi. U to vrijeme, 2016. godine, bio je i mentor mladim glumcima svoje škole i s kolegicama posjetio HNK u Osijek. Tog dana rekao je svojim kolegicama da će kad-tad zaigrati na osječkim daskama koje život znače. Želja će mu se uistinu i ostvariti, jer upravo predstava „Gostioničarka Mirandolina“ pozvana je da se pokaže pred osječkom publikom u HNK-u. Ulogom Pira, iz istoimene predstave, Ivan je nominiran za najbolju sporednu mušku ulogu na 58. Festivalu hrvatskih amaterskih kazališta u Vodicama, održanog od 25. do 27. svibnja. Tom ulogom uprizorio je lik sluge bogatog viteza koji je došao kod Mirandoline na konak.

No, uz njegov glumački razvoj, vezana je i tragična priča. Dan kada je kao osnovnoškolac posjetio HNK u Osijeku, s njim je išla i jedna posebna djevojčica. Djevojčica koja ih je sve činila sretne i nasmijane. I sama je mogla pružiti kazališnim vodama puno toga. Nije za nju osjećao samo prijateljstvo. Osjećao je mnogo više. Ona mu je bila i glavna partnerica u skoroj svakoj predstavi koju su uprizorili u osnovnoj školi. Nažalost, njezin život se tragično ugasio nekoliko mjeseci kasnije. Ivanov svijet se okrenuo na glavačke. Nije želio više glumiti. Nakon nekog vremena, pokrenuo se, te obećao sebi i njoj da će svaku svoju sljedeću predstavu posvetiti upravo njoj.

Tako dolaskom u srednjoškolski svijet, njegov glumački i privatni svijet postaje ozbiljniji. Na županijskom Lidranu prepoznao ga je redatelj Mario Kovač, koji ga je pozvao glumiti glavnu mušku ulogu u predstavi „Sunce djever i Neva Nevičica“ tijekom Dana Ivane Brlić Mažuranić. Glumeći u toj predstavi, prepoznao ga je redatelj SKM-a Silvio Stilinović. Nakon toga, Ivan postaje član SKM-a. Uz kazalište, učlanio se i Folklorni ansambl Broda. Od tada, glumio je u mnogim predstavama poput: „Gavran“, „Ribar Palunko“ i aktualna „Gostioničarka Mirandolina“. Kao što smo spomenuli, ta predstava mu je na Festivalu u Vodicama donijela i nominaciju za najboljeg sporednog muškog lika. Zahvalan je svom redatelju Stilinoviću na svom trudu i muci koji je uložio u cijelu postavu predstave. Doveo ih je gotovo do savršenstva. Biti nominiran za najbolju sporednu mušku ulogu, za Ivana je veliki uspjeh i čast. Komentari izbornika su bili prekrasni i to ga je učinilo vrlo ponosnim na cijeli svoj rad.

Ivanu čestitamo i želimo puno uspjeha u glumačkom, ali i školskom svijetu. Dok ne glumi, on je predsjednik Školskog vijeća, aktivni član Europskog parlamenta mladih i član Županijskog vijeća učenika Brodsko-posavske županije. Održava predavanja o prevenciji nepravilnog držanja po brodskim osnovnim školama. Aktivni je član i Debatnog kluba Srednje medicinske škole. Uskoro, točnije 4. lipnja, pohodit će Zagreb i sudjelovati na simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora.

Ova komunikativna osoba, vedrog duha, nadasve svestrana zahvaljuje svima koji mu omogućuju da živi svoj san. Zahvaljuje svojim roditeljima, ravnateljici, razredniku i redatelju Stilinoviću. Poziva sve mlade koji imaju želju glumiti da se dođu na audiciju, te time postanu članovi SKM-a. Zašto? Zato jer će time steći prekrasno iskustvo koje će pamtiti do kraja života. Iako se dosta radi, šale ne nedostaje. Na probama vlada veselje, sloga, prijateljstvo i ljubav. Dođite i postanite član ove prekrasne obitelji.

Tajana Ćosić