Posljednjeg petka u siječnju 2018. u cijeloj će se Hrvatskoj u gotovo svim galerijskim i muzejskim ustanovama, održati trinaesta Noć muzeja. Podsjetimo, prošlogodišnja je manifestacija održana u 110 gradova i općina, na 320 lokacija i imala je rekordnih 238.710 posjetitelja. Među prvima izvan Zagreba u manifestaciju su se uključile ustanove s područja Brodsko-posavske županije - Muzej Brodskog Posavlja, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda i Gradski muzej Nova Gradiška, a sada su uz njih i Zavičajna zbirka Stari Slatinik, Muzej tambure, Spomen galerija Ivana Meštrovića, Državni arhiv...

Hrvatsko muzejsko društvo objavilo je da će se ovogodišnja Noć muzeja održati pod olimpijskim geslom: Muzej i sport - brže, više, jače.../citius, altius, fortius...a u središte pozornosti stavlja se sport, kao važan dio naše povijesti. 

Muzej Brodskog Posavlja ni ove godine neće propustiti organizirati svoje tradicionalne programe sa suradnicima - za "Okuse tradicije" brine se Udruga OMRSB Klub Regoč, za prigodne glazbene trenutke pobrinut će se učenici i nastavnici Glazbene škole Slavonski Brod, a profesor Igor Čabraja tradicionalno e voditi grafičku umjetničku radionicu. Prigodna izložba koju brodski muzej priprema u Noći muzeja drži se zadane teme i donosi sportske plakate iz Zbirke plakata, kalendara is sitnog tiska Muzeja Brodskog Posavlja. Iz serije "101 brodska priča" prof. Zvonimira Toldija čut ćemo niz zanimljivih sportskih priča pod nazivom "Od gombanja do plivanja", a u zabavnom programu "Sport i razonoda" sportske priče protkane glazbom donijet će Toni Bartek, Marin Kovačević i Tomislav Goll.

Valja dodati kako se u Noći muzeja po tradiciji uključuju i brodske udruge "Zebrica" i "Lima" te će u suradnji s njima biti organizirana KulTURA Broda, program razgleda grada i obilaska ustanova kulture u pratnji profesionalnih vodiča. 

Državni arhiv u Slavonskom Brodu priprema iz svog fundusa izložbu "Hrvatski sport kroz zbirku plakata" kojom će prikazati povijesni pregled brodskog sporta od 1937. do devedesetih godina prošlog stoljeća. Bit će zanimljivo prisjetiti se događaja iz područja atletike, biciklizma, borilačkih sportova, gimnastike, košarke, kuglanja, nogometa, odbojke sportova na vodi, šaha, tenisa... tim više što će izložba biti oplemenjena i dokumentiranim snimkama. U glazbenom dijelu programa Državni arhiv će ove godine ugostiti Brodski harmonikaški orkestar "Bela pl. Panthy".

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda i ove godine imat će programe u svoja tri prostora. Tako će u Galeriji Ružić biti priređena izložba gostujuće umjetnice iz Splita, slikarice Sonje Dizdar, a prostor će ugostiti i neizostavne projekcije umjetničkih i filmova o umjetnosti. U velikom salonu "Becić" moći će se razgledati izložba novinske fotografije, a u malom izložba "Božićni hommage Predragu Gollu". U Spomen domu Dragutina Tadijanovića, uz stalni postav, moći će se vidjeti i izložba radova studenata na temu Tadijanovićeva pjesništva. Neće izostati ni suradnja s Fotoklubom KadarSB, a to znači i da će biti prilike za fotografiranje. 

Spomen-galerija Ivana Meštrovića u Noći muzeja ugostit će ponovo dječju skupinu KUD-a "Ivan Meštrović" iz Vrpolja, a u pratnji MPS "Đeverovi" dolaze članice ŽPS "Zadubravke" s igrokazom Mate Baboselca "Milanka se odvojčila". Predavanje o sportu u Vrpolju održat će prof. Miroslav Bauer. 

Gradski muzej Nova Gradiška u svom će, prošle godine renoviranom prostoru imati dva sadržaja. Izložbeni performance "Volim nogomet" koji je u skladu s temom manifestacije te arheološku izložbu "Luka Slavonski Brod" kojom će predstaviti rezultate arheoloških istraživanja provedenih na Bjelišu, na području Luke Brod. Za djecu će biti pripremljena likovna radionica, a tema će biti prapovijesni idoli.