Satiričko kazalište "Kerempuh" će u ponedjeljak 24. rujna u 19:30 sati na daskama KKD "IvanaBrlić Mažuranić" odigrati predstavu "Samoubojica".

Jedan od najvećih klasičnih tekstova svjetske dramatrugije, satirična komedija ˝Samoubojica˝ u režiji Vite Taufera započinje svoj novi život na sceni Satiričkog kazališta Kerempuh. Autor ovog teksta, Nikolaj Robertovič Erdman, kojeg su smatrali nasljednikom Čehova i Gogolja, napisao je ovo djelo, a Staljin ga je nazvao praznim i potencijalno zloćudnim te je njegovo izvođenje u Rusiji bilo zabranjeno sve do 1982.

Sve u ˝Samoubojici˝ započinje slučajno, jednom banalnom bračnom svađom usred noći da bi odmah nakon toga protagonisti, a i publika, bili nepovratno bačeni u vrtlog društveno-političkih zbivanja. Erdman plete svoju dramsku nit na razlici između pojedinca i društva, između ljudskosti i propagande te suprotstavlja čovjeka i njegove osjećaje hladnom i proračunatom političkom establišmentu.

Na beskrajno duhovit način ova satira progovara o brojnim apsurdnima kojima smo okruženi te nam garantira da ćemo, ukoliko budemo živjeti po društvenim pravilima, sasvim sigurno propasti. Senzacija je mnogo bitnija od istine u ovom površnom medijskom teroru kojem smo okruženi, a njegova diktatura i pripadajući mu oportunizam ostavljaju posljednice tragičnih razmjera.

Kada se gubi ljudskost, kada nije bitno tko si nego kakvim se predstavljaš, kada pojedinac više vrijedi mrtav nego živ – to je definitivno znak alarma. Naše zvono već zvoni. Ne u Rusiji 1928. Nego u Hrvatskoj danas.

Igraju:

Nikola Petričević… Borko Perić
Maša Petričević, njegova žena… Csilla Barath Bastaić
Mirjana Ilić, njezina majka… Elizabeta Kukić
Aco Kovač, susjed… Vedran Mlikota
Margita Ivančić, njegova ljubavnica… Anita Matić Delić
Antonio Dominković – Flis, intelektualac… Luka Petrušić
Stjepan Jović, domoljub… Matija Šakoronja
Marko Novak, mesar… Filip Detelić
Viktorija Gamulin, novinarka… Linda Begonja
Svećenik… Hrvoje Kečkeš
Klara Maksić… Ornela Vištica
Petra Filipović… Mirela Videk
Konobar... Josip Brakus
Fotoreporter... Karlo Mlinar
DJ... Filip Sertić

Redatelj i scenograf: Vito Taufer