Dragi prijatelji, kao što je već 'nepisano pravilo', krajem listopada u Trnjanima se održava manifestacija "Obnavljamo baštinu", revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji.
Priredba će se održati u subotu, 19.10.2019.

KUD „Lovor“ iz Trnjana u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Brodsko-posavske županije, Grada Zagreba i općine Garčin, već devetu godinu za redom organizira manifestaciju „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji".

Priredba će se održati u subotu, 19. listopada 2019. godine u Trnjanima kod Slavonskog Broda (Sportska dvorana, Ulica Sv. Marka 45) s početkom u 19:30 sati.

U programu želimo predstaviti rekonstruirane, novo izrađene ženske i muške narodne nošnje, kako Hrvatske, tako i ostalih zemalja regije.

Cilj ove manifestacije, koja je jedina ovakve vrste u Hrvatskoj, je potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji.

Revija je natjecateljskoga karaktera. Stručni žiri, koji se sastoji od etnologa i folklorista, dodijelit će tri nagrade pojedincima, grupama i udrugama koje su sudjelovale u izradi nošnji.
Pravo predstavljanja na reviji imat će nošnje za koje stručni žiri prethodno procijeni da zadovoljavaju potrebne stručne i estetske kriterije.

Na manifestaciji su se 2018. godine natjecale narodne nošnje iz 7 zemalja i narodne nošnje nekoliko nacionalnih manjina. Ove godine očekujemo još veću lepezu narodnih nošnji, uz jednu novinu u programu u obliku projekta MAKE IT NEW (o tome nešto detaljnije uskoro)! :-)

Budući da je samo natjecanje međunarodnog karaktera i ovogodišnji stručni žiri je šarolik. 
Članovi stručnog žirija "Obnavljamo baštinu" 2019. godine:

1. Vladimir Janevski, dr.sc.etnomuzikolog, Skopje, Makedonija (predsjednik žirija)
2. Josip Forjan, prof. Kulturni centar Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji, Zagreb, Hrvatska (član žirija)
3. Ivan Terzić, diplomirani etnolog, Beograd, Srbija (član žirija)

Uz pojedince, grupe i udruge koje će sudjelovati u natjecateljskom dijelu revije, program će biti obogaćen nastupima folklornih, pjevačkih te tamburaških skupina:

1. HSPD "Sljeme", Šestine, Zagreb
2. ŽVS "Oštrokondže", Solin
3. KUD "Lovor" Trnjani
4. KUD "Lovor" Trnjani dječja skupina
5. Svirači tradicijskih instrumenata: Mario Gusak, Fran Krznarić

Pozivamo Vas da 19.10.2019. budete u Trnjanima već od 19:00 h, kada će se odigrati veliko „Kolo u kesteniku“, u kojem sudjeluju svi izvođači, a pridružit ćete nam se i Vi, naši dragi posjetitelji. Od 19:30 h uživajte u bogatom programu!