Dvije godine nakon posljednjeg proglašenja elementarne nepogode izazvane sušom u Brodsko posavskoj županiji (17. kolovoza 2015.), a nakon što je županijski pročelnik za poljoprivredu Željko Burazović na naš upit komentirao stanje dugotrajne suše u županiji, i koje bi mjere trebalo poduzeti (eventualno proglašenje elementarne nepogode, te apliciranje na sredstva Programa ruralnog razvoja – Mjere 5), priopćenjem se oglasio i predsjednik Udruge mljekara Brodsko posavske županije, Ivan Klasnić. Kako navodi, ovih dana obavio je niz razgovora s poljoprivrednicima županije po pitanju stanja usjeva od visokih temperatura, te su došli do zaključka da je stanje katastrofalno. Po procjeni Udruge, štete će se kretati od 30-50 posto, ovisno o kulturi, sortimentu, agrotehničkim mjerama koje su poduzete tijekom sjetve, kao i sastavu tla. Kako navodi Klasnić, najveće štete snose na žalost opet stočari, osobito koji imaju stoku preko ljeta na ispaši. Stoga Klasnić u dopisu čelnike Brodsko posavske županije moli razmatranje proglašenja elementarne nepogode izazvane sušom na području cijele BPŽ.
‘Svjesni smo da novca nema ni država, županija kao ni lokalna samouprava, ali samim proglašenjem elementarne nepogode mogli bismo aplicirati na EU fondove, Mjera-5 ruralnog razvoja. Bez proglašenja elementarne nepogode, svi kreditno zaduženi morali bi plaćati zatezne kamate,što bi ovim činom izbjegli. U nadi da razumijete u kakvoj smo teškoj situaciji i bez elementarne nepogode, nadamo se vašoj pomoći’, navodi Klasnić u priopćenju županu i medijima.

Jedna od općina koja je već podnijela zahtjev za proglašenje elementarne nepogode je Vrpolje, doznajemo od zamjenika načelnice općine, Željka Lukačevića. Zahtjev su podnijeli prije gotovo dva tjedna, zbog brojnih upita tamošnjih poljoprivrednika, koji su se žalili na velike štete na svojim poljoprivrednim kulturama, uslijed velike suše. U općini Vrpolje, kao u cijeloj županiji padalina nije bilo jako dugo, kaže Lukačević, dodajući kako je proglašenje EP logičan slijed zaštite njihovih poljoprivrednika.

Izvor: Radio Slavonija