Predstavnici HŽ putničkog prometa održali su radni sastanak sa županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićm, u sklopu kojega su prezentirali mogućnosti integriranog javnog prijevoza putnika, što je ujedno i prioritet budućeg prometnog razvoja. Kako se moglo saznati iz današnje prezentacije, integracijom s ostalim vidovima prometa ostvarit će se višestruke koristi za stanovništvo, tvrtke, Grad i Županiju. Ovakav vid organizacije prijevoza posebno je važan za učenike i studente, jer bi se integriranim prijevozom ostvarivale i brojne uštede te povećala njegova kvaliteta.

Po donošenju Odluke Županije o o uvođenju integriranog javnog prijevoza putnika, njegov daljnji razvoj bio bi definiran u sklopu dvije faze. U prvoj fazi željeznica bi postala dionik u javnom prijevozu putnika na području Županije te nositelj nositelj IJPP-a na koju se oslanjaju autobusni prijevoznici i osobni prijevoz. Nakon toga, sa jedinicma lokalne samouprave potpisli bi se ugovori o zajedničkoj karti s ostalim operaterima koji vrše usluge javnog prijevoza na podučju županije.

Takav model suradnje omogućio bi, u drugoj fazi, rekonstrukciju postojećih kolodvora i stajališta, izgradnju novih stajališta, izgradnju parkirališta za osobne automobile i bicikle te nabavku novih vlakova visokog stupnja raspoloživosti, udobnosti i sigurnosti.

Ukoliko se opredijeli za model integriranog prijevoza putnika, Brodsko-posavska županija bi s HŽ-om sklopila Sporazum o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju željezničkog prometa i unaprjeđenju integriranog prijevoza putnika te Ugovor o o poslovnoj suradnji o uvođenju zajedničkih karata s operaterom javnog prijevoza na temelju odredbi Zakona o cestovnom prometu i Uredbe 1370/2007.

Tako bi se ostvarili brojni pozitivni učinci kao što je poboljšanje prometne dostupnosti i pristupačnosti javnog prijevoza u točkama integracije, povećanje privlačnosti usluge javnog prijevoza kroz bolju prometnu povezanost željeznice i drugih vidova prijevoza i brži nastavak putovanja nakon presjedanja na području integracije. Poticanjem korištenja željezničkog prijevoza povaćala bi se i razina sigurnosti u prometu, a smanjila bi se i zagušenosti prometnica što bi u konačnici imalo i pozitivne ekološke učinke.

Izvor. BPŽ