Na Katarinskom sajmu, u sajamskom šatoru, počela je i druga gastro manifestacija Kuhajmo slavonski, u organizaciji brodskog Hotela Art i Udruge kuhara Brodsko posavske županije.
Posebne gošće sajamskog štanda Hotela Art danas su bile „Vesele šokice“, ženska pjevačka skupina iz Slavonskog Broda, čije su članice (Katica Švaganović, Liza Pavlinović, Kata Mirković, Mica Šikić, Katica Markovac, Marija Petrić i Manda Staniševski) kuhale stara slavonska zaboravljena posna jela (sarmu od budnevskog sjemena, brašna i kupusa, slanu tortu od budnevskog sjemena, modeliranu tjesteninu od rijetkog tijesta gušće nego za palačinke, bakinu posnu pogaču, šufnudle – čikove…), a potom ta jela i prezentirale na slavonskoj trpezi. Svi posjetitelji imali su priliku i kušati ove domaće slavonske specijalitete po stoljetnoj recepturi naših baka i prabaka.

„Upravo je i to bio cilj naše prezentacije, pokazati današnjim generacijama kako se nekad kuhalo i jelo, kad nije bilo toliko mesa, dakle, sačuvati od zaborava sva ona jela koja su o korizmi ili adventu pripremale naše bake. To smo i mi kao djeca u Slavoniji jeli i bili smo sretni i zadovoljni“, kaže Katica Švaganović, voditeljica ŽPS Vesele Šokice.

Istodobno, kuhari iz restorana Hotela Art pod budnim su okom šefa kuhinje Tihomira Krijana kuhali domaća slavonska jela (čobanac, kobasice, sarmu, knedle…) i nudili posjetiteljima za degustiranje po simboličnim cijenama
Gastro show „Kuhajmo slavonski“ nastavlja se i večeras u 18 sati show cookingom „Kuhaju poznati“, u kojemu će tradicijska jela na zadanu temu pod sajamskim šatorom kuhati osobe iz javnog života, među kojima i popularni meteorolog Zoran Vakula.

Ivica Vlašić