Svi zainteresirani za daljnju sudbinu brojnih i godinama praznih nekretnina PAN-Trgoprometa u stečaju s nestrpljenjem iščekuju utorak, 19. rujna. Tada će se, naime, napokon, prvi put sastati članovi njegova Odbora vjerovnika, a kada se očekuje donošenje Odluke o unovčenju imovine tog stečajnog dužnika. Postupak je, naime, dosad, zbog njegova odugovlačenja od strane pojedinih vjerovnika iz PAN-grupe, no sve je bilo u zakonskim okvirima, tekao sporo. Bez odluke o unovčenju ne može se krenuti u njihovu prodaju, piše Glas Slavonije.

- Ukupna bilančna, knjigovodstvena vrijednost dugotrajne imovine stečajnog dužnika PAN Papirna industrija – Trgopromet d.d. Đakovo na dan otvaranja stečajnog postupka, 28. ožujka, iznosila je 41,427.398,50 kuna, dok su njegove obveze na taj dan u poslovnim knjigama iznosile 15,043.703 kune - navodi Zec vrijednost imovine i obveza ovog stečajnog dužnika.
Podsjeća da su ispitno i izvještajno ročište u ovom stečajnom postupku održani sredinom lipnja, a kada su ispitane prispjele tražbine prema iznosu i isplatnom redu.
– Ukupno je pristiglo 13 prijava tražbina vjerovnika I. višeg isplatnog reda u ukupnom iznosu od 3,552.858 kuna te 38 prijava tražbina vjerovnika II. višeg isplatnog reda u iznosu od 121,660.130 kuna, što ukupno iznosi 125,212.989 kuna - dodaje Zec.
- Pitanje zakupa je specifično jer lokali su već duže vrijeme izvan funkcije i nameće se stavka njihove neizostavne obnove, ulaganja u njih da bi se opet priveli svrsi. Zainteresirani pitaju koliki je rizik, kolika bi bila isplativost ulaganja, no to se ne može reći - kaže Zec.
A u masi ovog stečajnog dužnika čak je 80, točnije 79 nekretnina - većina po Đakovu i okolnim selima, no i lijep broj po Slavonskom Brodu i okolici. Dio njih, 31 poslovni prostor i skladište, od početka prvog stečaja jer u tijeku je drugi stečajni postupak nad PAN-Trgoprometom u tri godine, u zakupu je vinkovačkog trgovačkog lanca Boso d.o.o., za koji Zec navodi da uredno podmiruje svoje obveze na ime najma. Jedna đakovačka nekretnina, bivša Moda, u najmu je Erste banke. U najmu je i dio brodskih nekretnina.