Osim dva tri aktualna europska natječaja za financiranje razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava (podmjera 6.3.1) i potporu mladim poljoprivrednicima (podmjera 6.1.1) te uspostavu proizvođačkih grupa i organizacija (podmjera 9.1.), u najavi za ovu 2017. godinu još je 48 drugih natječaja iz ukupno 16 mjera Programa ruralnog razvoja RH, u kojemu su Hrvatskoj na raspolaganju gotovo 2,4 milijarde eura (bez izravnih plaćanja), za razdoblje 2014.-2020.

Veliki je novac u pitanju, a kako bi ih i 'povukli' za svoje projekte, svim potencijalnim prijaviteljima na natječaj za svaki oblik operativne pomoći, savjetovanja i u konačnici i izradi projektne prijave, na raspolaganju je tim stručnjaka u Odjelu za ruralni razvoj i turizam CTR Razvojne agencije Brodsko posavske županije koji aktivno i prema dosadašnjim referencama vrlo efektno radi na poticanju konkurentnosti poljoprivrednog sektora kako na području Brodsko-posavske županije tako i susjednih županija.

„Rad CTR-ovog Odjela za ruralni razvoj i turizam usmjeren je dakle na razvoj ruralnih područja Brodsko posavske županije i poticanje i razvoj poljoprivredne i turističke djelatnosti, kako u područjima gdje već postoje poljoprivredni i turistički potencijali, tako i u onim područjima u kojima poljoprivreda i turizam nisu dovoljno zaživjeli. Primarni cilj našeg tima stručnjaka temelji se na učinkovitoj provedbi programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. , kao glavnog okvira za financiranje projekata. Aktivnosti Odjela usmjereni su na informiranje i savjetovanje klijenata o programima poticanja, izradu poslovnih planova i investicijskih studija, praćenje natječaja iz EU fondova za financiranje projekata vezanih uz poljoprivredu i agroturizam, te stručnu podršku, pripremu i implementaciju tih projekata, a radimo i na poticanju organiziranja zadruga i klastera proizvođača, što se nameće kao imperativ uspješnog poslovanja u ovom sektoru gospodarstva. Stručni tim Odjela za ruralni razvoj i turizam provodi i edukacije i trening klijenata, sudjelujemo u izradi županijske razvojne strategije i u provedbi lokalnih strategija, te u pripremi i provedbi razvojnih projekata i u drugim županijama“, kaže Mira Kovač, mag. ing, agr., voditeljica CTR-ovog Odjela za ruralni razvoj i turizam.

Upravo je primjer dobre suradnje s drugim županijama i nedavno realiziran projekt 'Aktivni roditelji za aktivnu zajednicu', vrijedan gotovo 900 tisuća kuna, kojega je prijavio upravo CTR, a s 97 posto financirala EU iz Europskog socijalnog fonda, a proveden je na području Brodsko posavske i Požeško slavonske županije, u partnerstvu s LAGom Posavina, općinom Brodski Stupnik (kao inicijator projekta), te suradnicima na projektu općine Sibinj, Oriovac, Bebrina, Podcrkavlje, Nova Kapela i Čaglin, te HZZ-ovi područni uredi Slavonski Brod i Požega. Radi se o organiziranju skrbi za djecu od 3 do 6 godina kako bi se njihovi roditelji mogli aktivno uključiti u tržište rada.

No, kad je riječ o projektima za Program ruralnog razvoja za 2014.-2020. u fazi vrednovanja i provedbe je 17 projekata ukupne vrijednosti 81,8 milijuna kuna, a za koje se očekuje potpora u iznosu 78 milijuna kuna. Najveći među tim projektima je investiranje u infrastrukturu javnog navodnjavanja u naselju Orubici (općima Davor), što je prijavila Brodsko posavska županija, a projekt je vrijedan 45,8 milijuna kuna, s potporom do sto posto iz Programa ruralnog razvoja. Vrijedno je spomenuti i 5 projekata ulaganja u izgradnju nerazvrstanih cesta na području općina Brodski Stupnik, Donji Andrijevci, Garčin, Klakar i Vrpolje, ukupne vrijednosti 10,7 milijuna kuna.

Za aktualni natječaj iz podmjere 6.3. financiranje razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava u provedbi su dva projekta ukupne maksimalne vrijednosti 15 tisuća eura svaki projekt, za koje su dva prijavitelja iz Brodsko posavske županije zatražila potporu i to za djelatnosti plasteničke proizvodnje cvijeća i za ulaganje u dugotrajne nasade voća. Prijave za još jedan natječaj iz te mjere moći će se podnositi od 27. veljače do 27. ožujka.
Kad je riječ o natječaju iz podmjere 6.1. - potpora mladim poljoprivrednicima – u fazi je ocjenjivanja vrednovanja jedan prijavljeni projekt.

„Glavni natječaji tek dolaze, ono što uskoro, krajem veljače, očekujemo je natječaj iz podmjere 7.4., na koje će projekte moći prijaviti općine, a radi se o projektima o ulaganjima u izgradnju i obnovu objekata za kulturne, sportske i socijalne aktivnosti stanovništva poput dječjih vrtića, društvenih domova, sportskih dvorana, biciklističkih staza i slično. Prema najavama, svaka će općina moći prijaviti dva projekta. Očekujemo i natječaje iz podmjere 4.1. za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, izgradnju farmi, podizanje dugotrajnih nasada te natječaj iz podmjere 4.2 koja se odnosi na preradu , marketing i /ili razvoj poljoprivrednih proizvoda. Već je odobren jedan projekt iz podmjere 4.1 vrijednosti 14,4 milijuna kuna za koju jedan prijavitelj iz naše županije očekuje potporu od 12 milijuna kuna, riječ je o sektoru svinjogojstva“, ističe pak Domagoj Miljković, viši savjetnik u Odjelu za ruralni razvoj i turizam CTR-a. Što se tiče samog informiranja korisnika, kaže Miljković, jako je veliki interes, ali od samog upita do realizacije prijave na natječaj treba proći dosta toga, zapravo provjeriti koje su mogućnosti iz kojih natječaja najbolja opcija za određeni projekt.

Za financiranje projekata razvoja ruralnog turizma postoje i natječaji Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, što CTR također prati. „Prilika je to OPG-ovima koji imaju turističku ponudu, smještajne objekte ili neku drugu nepoljoprivrednu djelatnost poput tradicijskih i umjetničkih obrta, izrada suvenira i slično. I Programom ruralnog razvoja u podmjerama 6.2 i 6.4 predviđeni su za ovu godinu natječaji za financiranje projekata za nepoljoprivredne djelatnosti i razvoj ruralnog turizma“, podsjeća Ivan Opačak, stručni suradnik u CTR-ovom Odjelu ra ruralni razvoj i turizam.

„Ne bismo mogli reći da naši poljoprivrednici ili nositelji OPG-a nemaju informacija ili da nisu svjesni kako postoji puno neiskorištenog potencijala u ruralnom području, posebno u njihovim selima, više je prisutan određena bojazan hoće li moći opravdati određena ulaganja s obzirom na zahtjeve tržišta. U našoj Brodsko posavskoj županiji imamo zaista velike prirodne potencijale za razvoj seoskog turizma, a posebice za ulaganje u kulturnu i sakralnu baštinu. U Slavoniji je sve to još u povojima, za razliku od Dalmacije ili Istre gdje je već uhodan posao. Treba puno snage, energije, dobre volje naših ljudi da se u tom smislu pokrenu. Stoga mi u CTR-u zaista potičemo udruženja poljoprivrednih proizvođača koja se žele baviti agroturizmom, neka rade na razvoju zajedničke ponude i projekata, jer postoje dobri izvori financiranja. Imperativ i izazov je u održivom udruživanju i zajedništvu“, naglašava Mira Kovač.

Jedna od „svježijih“ referenci tima iz Odjela za ruralni razvoj i turizam CTR-a je i rad na pripremi 10 projekata energetske obnove objekata obrazovnih i odgojnih ustanova većinom na ruralnom području, u suradnji s CTR-ovim Odjelom za regionalni razvoj i međunarodnu suradnju. Prijavitelj projekata (devet škola) je Županija i jednoga (dječji vrtić) Općina Oriovac, oni su sada u fazi odobravanja u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za koje se očekuju se povratne informacije.

Ova će godina zaista biti izazovna za mlade stručnjake u CTR-ovom Odjelu za ruralni razvoj i turizam, što im je, kažu, i dodatna motivacija u poslu koji ih očekuje. Domagoj i Ivan su zaista vrijedni i pouzdani, već gotovo uhodano radimo svi na principu čitanja misli jedni drugima i spremni smo na sve izazove i veselimo im se“, kaže Mira Kovač. „Kad imamo dobru šeficu, onda je sve lakše, mi znamo što nam je činiti, želimo što više projekata prijaviti, pomoći našim ljudima i cijeloj županiji u razvitku“, dodaje Domagoj Miljković. „Meni kao najmlađem članu tima je izuzetna čast i zadovoljstvo raditi ovdje, i zahvalan sam na svemu što su me kolege naučili. Imamo česte sastanke i radimo timski, zajedničkim snagama, u svemu djelujemo i kao prijatelji s punim međusobnim povjerenjem. Tako pozivamo i sve naše buduće klijente da nam se i s povjerenjem obrate za svaki savjet i pomoć u njihovim planiranim poduhvatima“, kaže pak suradnik Ivan Opačak.

Ivica Vlašić