Danas su u prostorijama Ministarstva za regionalni razvoj i fondove Europske unije potpisani ugovori o sufinanciranju projekata u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Ukupno je potpisano šest ugovora, a jedan od njih je i Rosis4H - Rediscovering Opportunities through Sustainable Impact in Supporting Horticulture development in the cross border area (Otkrivanje mogućnosti za održivi utjecaj na razvoj hortikulture u prekograničnom području.).
Vrijednost projekta iznosi 564.258 EUR, od čega će 324.197 EUR biti realizirano u Brodsko-posavskoj županiji.

Pripremu projekta radio je vodeći partner CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a kao partneri se pojavljuju i Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj BPŽ d.o.o., Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Grad Šabac i Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac.

Cilj projekta je podržati jačanje konkurentnosti u hortikulturi u programskom području kroz kapitalizaciju rezultata prethodnog projekta i poboljšanje učinkovitosti relevantnih centara kompetencija. Projekt ROSIS4H nastavak je uspješnog projekta Rosis, Rosas, Rosarum (3R) Centri kompetencija osnovani u sklopu prethodnog prekograničog projekta razvili su se s vremenom na održiv način. Njihov utjecaj pojačat će se integracijom poduzetničkih potpornih institucija, klastera, obrazovnih i znanstveno-istraživačkih institucija i poduzetnika u virtualni prekogranični centar kompetencija koristeći inovativna IT rješenja poput e-platforme, pružanjem usluga B2B sastanaka, sudjelovanjem na sajmovima, jačanjem kapaciteta centara kompetencija, partnerskih škola, istraživačkih i poduzetničkih potpornih institucija. Posebna će se pažnja posvetiti aktivnostima umrežavanja.

Specifični ciljevi projekta su: podržati integraciju poduzetničkih potpornih institucija, obrazovnih i istraživačkih institucija i klastera-poduzetnika u holistički proces razvoja hortikulture koristeći prekogranične centre kompetencija, potaknuti integraciju ICT-a u razvoj hortikulture te Podržati razvoj tržišta unaprjeđenjem centara kompetencija u kvalitetne pružatelje profesionalnih usluga u sektoru hortikulture.
Predviđeno trajanje projekta je 21 mjesec.