radilište mosta na Savi kod Svilaja danas (srijeda) su obišli državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić i direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Draženović i uvjerili se da radovi napreduju predviđenom dinamikom, piše Večernji list. Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na međunarodnom paneuropskom cestovnom koridoru Vc kojim će se povezati Hrvatska i BiH, odnosno autoceste s hrvatske i bosanskohercegovačke strane rijeke Save.

Izgradnju sufinancira Europska unija sredstavima iz Instrumenta za povezivanje s udjelom od 7,2 milijuna eura, što je 58 posto vrijednosti hrvatskog dijela investicije. Državni tajnik Mihotić istaknuo je kako će izgradnja ovoga mosta, ali i onog u Staroj Gradiški, koji bi se trebao početi graditi krajem iduće godine, poboljšati povezanost Hrvatske i BiH.

- Trasa koridora Vc važna je za Hrvatsku zbog razvoja Luke Ploče. Nadamo se da ćemo vrlo brzo, za pet ili šest godina, imati poveznicu od Budimpešte do Ploča. Obaviješteni smo da bosanska strana ubrzano raspisuje natječaje na svom dijelu koridora - rekao je Mihotić. Most kod Svilaja, dužine 640 metara i širine 29 metara, imat će po tri trake u oba smjera. Izgradnju zajednički, putem EU fondova, financiraju Hrvatska i BiH.

Foto: Ivica Galović/Pixsell