Hrvatska banka za obnovu i razvitak u 2015. godini uspješno je plasirala 7,7 milijardi kuna kredita poduzetnicima za financiranje njihovih poslovnih projekata, a trenutno su najaktualniji programi namijenjeni financiranju EU projekata i to za javni i privatni sektor te za ruralni razvoj.

Kako bi o svim svojim aktualnim kreditnim programima pravodobno upoznali zainteresirane poduzetnike i potencijalne klijente, predstavnici regionalnih ureda HBOR-a redovito u suradnji s HGK županijskim komorama održavaju Info dane u onim sredinama u kojima nemaju svoje urede. Na taj način žele poduzetnicima omogućiti jednostavniji pristup informacijama kako oni po iste ne bi morali putovati u Zagreb, Osijek ili neki drugi veći regionalni centar.
Upravo je već drugi ovogodišnji Info dan HBOR-a u Slavonskom Brodu, u županijskoj komoru, bio povod za razgovor s Borisom Čagljem, voditeljem Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju, nadležnim za Brodsko posavsku, Vukovarsko srijemsku, Požeško slavonsku i Virovitičko podravsku županiju.

Trenutačno najaktualnije u HBOR-u su EU fondovi iz kojih se mogu povući značajna sredstva. Kroz kreditne linije HBOR omogućuje poduzetnicima sufinanciranje i međufinanciranje njihovih projekata, naglašava Boris Čagalj. Govoreći o uvjetima kreditiranja posredstvom HBOR-a, istaknuo je prije svega povoljni, prilično dug otplatni rok. „Minimalni iznos kredita je 80 tisuća kuna, a maksimalni iznos kredita nije definiran već ovisi o projektu i vrsti ulaganja. Dosta su dugi rokovi oplate, čak i do 17 godina uz 3-5 godina počeka ovisno o ulaganju. Kamatne stope kreću se od 3 posto, a ovise o iznosu državne potpore na koju poduzetnik ostvaruje pravo “, objasnio je Boris Čagalj, podsjetivši na 30-ak kreditnih programa koje HBOR provodi izravno ili u suradnji s poslovnim bankama.

Inače, u HBOR-u imaju višegodišnja dobra iskustva sa sufinanciranjem gotovo dvije trećine svih projekata koji su bili aplicirani u pretpristupnim fondovima EU (IPARD). No, činjenica je da u posljednje dvije godine nije bilo puno otvorenih natječaja, ili su otvoreni ali ne i zatvoreni do kraja, pa u HBOR-u očekuju i nadalje ovako velik interes za kreditiranjem EU projekata..

HBOR kroz svoje kreditne programe prati strateške gospodarske grane. To su prema riječima Borisa Čaglja primarno prerađivačka industrija, poljoprivreda, turizam i u posljednje vrijeme sve aktualnija zaštita okoliša. „U Slavoniji je svakako prioritet ruralni razvoj, obzirom na postojeću sirovinsku bazu, s naglaskom na drvnu industriju, logično i prerađivačku, što je prirodno za ovu regiju“, kaže Čagalj.

Iz HBOR-a se mogu pohvaliti s povećanim brojem pojedinačno ugovorenih i plasiranih kredita na razini godine, zahvaljujući i proširenoj suradnji s leasing društvima. „Preko leasing društava omogućili smo malim i srednjim poduzetnicima po povoljnijim uvjetima kupovinu novih i rabljenih gospodarskih vozila, strojeva i opreme , radi se o novom distribucijskom kanalu koji do sada HBOR nije koristio.“, dodao je Boris Čagalj, voditelj regionalnog reda HBOR-a za Slavoniju.
Tekst i foto: Ivica Vlašić