Uoči samog početka 2. Brodskog festivala piva i Prvog pivskog maratona, danas je u 15 sati u velikom festivalskom šatoru ispred SD Vijuš, u svojevrsnom VIP otvorenju, simbolično otvorena boca Katarinskog piva, posebnog izdanja dunckel bocka s 4,8 posto alkohola kojega je samo za Katarinski sajam i Festival piva proizveo Mario Bošnjak, vlasnik OPG-a Bošnjak iz Sičica kod Nove Gradiške.

Bocu Katarinskog piva otvorio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, koji je tom prigodom kazao kako je ovaj Festival piva nešto što je zaista trebalo gradu i njegovim građanima. Gospdinu Bošnjaku svaka čast na proizvedenom Katarinskom pivu i velika hvala i Kući piva i gospodinu Špalatu na doprinosu organizaciji festivala. Očekujemo puno gostiju ovih dana koji će imati prigodu kušati više od 100 vrsta različitih piva“ istaknuo je gradonačelnik Duspara.

No, prva je Katarinsko pivo kušala zamjenica gradonačelnika Tea Tomas, jedina žena među đentlmenima, iskusnim poznavateljima pivskog svijeta. „Pivo je zaista odlično, kaže Mario Bošnjak da je malo jače nego lani, meni se jako svidjelo. Nisam baš neki pivski znalac, više sam za vino, ali dobro je promijeniti s vremena na vrijeme. Mislim da bi se i žene trebale više uključiti u proizvodnju i kušanje piva, jer pivo nije nikakav grijeh, nego prehrambeni proizvod čiju proizvodnju treba poticati i kod nas u Slavoniji“, kazala je Tea Tomas.
Brodski festival piva svečano će biti otvoren u trenutku kada kroz ciljnu ravninu u festivalskom šatoru prođe prvi pivski maratonac, sudionik prvog pivskog maratona…

Ivica Vlašić