Stotine aplikacija i igrica na našim mobitelima prisluškuju nas kroz mikrofone, ali ne kako bi čuli što mi imamo za reći. One su dizajnirane kako bi čule što mi gledamo, piše 24sata.

Ovakve aplikacije dolaze s tehnologijom kako bi prepoznale zvukove čak i kad su nam mobiteli u džepu ili dok igre rade u pozadini, kako bi mogli znati koje serije i filmove gledamo, ali i koje smo reklame vidjeli. Na taj način oglašivači nas mogu bolje upoznati i servirati nam reklame koje će nas prije natjerati da nešto kupimo, otkrio je New York Times.

Aplikacije koriste softver tvrtke Alphonso koji potiho prati naše TV navike preko mikrofona, a radi se o otprilike 1000 igara i raznih društvenih aplikacija. Otprilike 250 ih je dostupno za Android uređaje, a manji broj ih ima za iPhone. Neke od njih su Pool 3D, Beer Pong: Trickshot i Real Bowling Strike 10 Pin.... 

Iako aplikacija može osluškivati okoliš korisnika, iz kompanije tvrde da ne snimaju razgovore korisnika, a u opisima nekih igara i stoji da kratke audio snimke ne napuštaju uređaj već se pretvaraju u digitalne 'audio potpise'. Njih se uspoređuje s reklamama i sadržajem iz konzola, set-top boxova i drugih izvora. Čim nađu podudaranje, Alphonso može te informacije koristiti da vam servira važnije oglase na mobitelu. Dodaju i da softver uspoređuje samo sa zvukovima iz poznatih reklama i ne prepoznaje ljudski govor i druge zvukove.

Ashish Chordia, direktor Alphonsa, rekao je kako su radili s filmskim kućama koje su im dale audio isječke prije izlaska filmova, kako bi softver lakše prepoznao sadržaje. Isto tako surađuju i sa Shazamom koji im može pomoći u prepoznavanju korisnika analizom zvukova i prodajom tih podataka nazad Alphonsu.

Neke aplikacije opis onoga što radi Alphonso imaju zakopane jako duboko, a kod drugih je to tek u postavkama igre. Inače, u SAD-u je FTC (Savezna trgovinska komisija) još 2016. upozorio desetke developera koji su u aplikacijama koristili sličan softver (SilverPush), da moraju korisnicima jasno objasniti što, kako i zbog čega se prikuplja.

Igrama i aplikacijama koje ne trebaju mikrofon možete u postavkama jednostavno uskratiti dozvolu da ga koriste. Da bi to napravili morate otići u postavke -> aplikacije i obavijesti -> dopuštenja i ovdje za svaku aplikaciju možete pojedinačno isključiti dozvole.