Prije nekoliko dana uputili smo se u Općinu Staro Petrovo Selo. Kad s glavne ceste u Godinjaku skrenete desno prema autocesti, vozite se otprilike još neka 2 kilometra, dolazite u mjesto Crnogovci, Gornji, piše Radio Nova Gradiška.

A odmah iza njih su Donji Crnogovci. Na kraju sela ispred kuće parkirani traktori. To je naše odredište, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bilešić. O obitelji Bilešić svi uvijek najbolje pričaju. Htjeli smo i mi provjeriti o čemu se točno radi. I uvjerili se da su vrijedni, marljivi, obiteljski ljudi. Vlasnik, otac Adam Bilešić i supruga Ankica imaju tri sina i kćer. Dinko, Antun i Adam odlučili su ostati na selu, baviti se poljoprivredom. Razgovarali smo ocem Adamom i srednjim sinom Antom.

-Papire za otvaranje OPG-a počeli smo praviti 2004. godine, a to je trajalo godinu dana. Tako da gospodarstvo postoji 11 godina. Krenuo sam s 15 komada goveda, a danas imamo oko 200 komada, sve skupa. Muznih krava je oko 80. Za izgradnju farme podigli smo kredit od HBOR-a, otplaćujemo ga još samo godinu dana. Onaj tko mora plaćati radnike, teško izlazi “na kraj”, a ja imam tri sina, koji su vrijedni, ostali su kod kuće. Kćer je krenula stopama ostalih mladih ljudi, sa suprugom se odselila u Njemačku, kaže Adam.

Plaćanje mlijeka kasni i po nekoliko mjeseci

Mlijeko otkupljuje Vindija, a mesar otkupljuje meso, ali s plaćanjem kasne po 4-5 mjeseci. Sve je u uredu, ali lakše bi bilo raditi da je plaćanje na vrijeme. Ovako moramo biti oprezni i mudru u onim mjesecima kada čekamo plaćanje. Cijena mlijeka je 2kn i 30 lipa, bez premije. Da je 3,30kn, bilo bi lakše. Otprilike je 2010. krenula cijena padati. Sve je loše zbog prevelikog uvoza mlijeka. Nama se čini kako naše mlijeko ni ne završi u Hrvatskoj. Inače, naše mlijeko je uvijek u 1. razredu, rijetko kada u 2. Redovito se kontrilira, tako da nemamo problema. No cilj je i dalje ostati u 1. razredu. Naše mlijeko nikad nema manju masnoću od 38%.

Pored mljekarstva, bave se i ratarstvom

Adam, Anto i Dinko i njihove tri supruge ostali su na selu. Supruge se bave mužnjom krava te su zadužene za svinje kojih također ima svaki brat. Muškarci su u ratarstvu, obrađuju oko 280 hektara zemlje; kukuruz, soja, suncokret i pšenica, a imamo i djetelinu za krave. Adam i Dinko su više u ratarstvu, a Anto više vrijeme provodi u štali. Sve što urodi iskoriste na svojoj farmi, a ostatak predaju kooperantima.

Težak je posao, krave ne pitaju za osobne obaveze

Ustajanje je u 05.00 ujutro, krave se muzu oko 06.00, ali najdraže nam je svima što smo skupa, što se slažemo, Nismo požalili što smo ostali, svi smo zaposleni, kaže Anto.

Bez obiteljske sloge nema uspješnog posla, kažu Bilešići, te odlaze do štale jer je vrijeme mužnje krava.