Danas je u prostorijama ravnateljstva, Opće bolnice "Dr. Josip Benčević", održana medijska konferencija povodom nabavke medicinske opreme vrijedne preko milijun kuna. Medijskoj konferenciji nazočili su prim. Josip Samardžić, dr.med. i šef Odjela kirurgije, prim. Boris Hrečkovski, dr. med, koji su prezentirali projekt nabavke nove opreme za slavonsko- brodsku bolnicu.

"Ostvarili smo planirana ulaganja u medicinsko-laboratorijsku opremu za Slavonski Brod kroz decentralizirana sredstva u suradnji sa Županijskom skupštinom i županom Brodsko- posavske županije. Nabavili smo opremu za odjele u kojima je to bilo neophodno. Zadnjih par godina, dobar dio decentraliziranih sredstava odlazi na realizaciju kredita za polikliniku, tako da je kroničan nedostatak nove opreme, a kao što svi znamo, nova oprema je uvjet kraće liste čekanja, dostupnije zdravstvene usluge i bolje kvalitete zdravstvenih pregleda. Kroz ova ulaganja i EU fondove, nadam se kako ćemo taj nedostatak koji imamo dostići, a ove godine smo kroz decentralizirana sredstva realizirali preko 2 milijuna kuna. Od najvrjednijih bi naveo endoskopski stup za Odjel kirurgije, koji vrijedi 550.000 kuna, ginekološki ultrazvučni uređaj za Odjel ginekologije u vrijednosti od 450.000 kuna, sterilizator za centralnu sterilizaciju u vrijednosti od 450.000 kuna, digitalizator za rendgen, koji je oko 400.000 kuna, monitor za praćenje vitalnih funkcija za jedinicu intenzivnog liječenja 60.000 kuna, mikroskop za potrebe laboratorija (66.000 kuna) te laser za Odjelu urologije (oko 250.000 kuna), gdje smo financiranje iz decentraliziranih sredstava kombinirali sa donacijom društava koja sudjeluju u borbi protiv malignih bolesti. Zato bih iskoristio ovu priliku, da im se svima od srca zahvalim na donacijama.", pojasnio je prim. Josip Samardžić, dr.med., ravnatelj Opće bolnice „dr. Josip Benčević“.

Nabavci nove opreme ovdje nije kraj, jer slavonsko- brodska bolnica u realizaciji je jednog značajnog europskog projekta...
"Potpisali smo ugovor sa Ministarstvom regionalnog razvoja i s Vladom Republike Hrvatske u vidu realizacije projekta u vrijednosti 40 milijuna kuna, od kojih je opreme u vrijednosti od 33 milijuna kuna za lokaciju Slavonski Brod. U tijeku je proces javne nabave i biranja najboljih ponuda. Mogu reći kako je postupak pri kraju te se nadam da će se u roku od nekih 60-ak dana privesti kraju i da ćemo do kraja godine imati tu opremu u bolnici. Ujedno bih mogao i reći, kako će nas ta vrijedna oprema vratiti na stazu u kojoj ćemo moći zadovoljavati potrebe naših pacijenata u vidu zdravstvene njege.", istaknuo je prim. Josip Samardžić, dr.med.

Endoskopski stup svakako je najvrjedniji uređaj nabavljen u sklopu decentraliziranih sredstava. Bolji vizualni prikaz detalja operativnog polja, omogućuje jasnije i sigurnije operiranje. Vrijednosti preko pola milijuna kuna, novi uređaj trebao bi znatno unaprijediti usluge pružanja zdravstvene skrbi i pomoći u bržem i boljem operiranju pacijenata. Uz sami uređaj svakako je bitna i sama stručna edukacija kadra, paralelna i kontinuirana, svih ljudi koji rade na toj opremi; liječnici, operateri, instrumentarke, kao i sami menadžment protoka pacijenta kroz ustanovu; od primitka do otpusta iz bolnice. Novom opremom trebale bi se skratiti i liste čekanja za pojedine operativne zahvate.

"Kvalitetan uređaj i kvalitetna oprema, svakako su osnove koje su potrebne da bi se moderne operacije mogle izvesti još kvalitetnije po međunarodnim standardima. Svakako moram naglasiti kako osnova kvalitete leži na liječniku operateru, operativnom timu, anesteziološkom timu, instrumentarkama, jer svi oni zajedno trebaju sačinjavati jednu kvalitetu. Bez ulaganja u ovu drugu komponentu (stručni kadar), sam uređaj ne predstavlja nešto što će privući pacijenta. Pacijente privlače liječnici koji rade u ovoj ustanovi, svojom kvalitetom i svojim standardima koje pružaju.", naglasio je prim. Boris Hrečkovski, dr.med., pročelnik službe za kirurške djelatnosti Opće bolnice „dr. Josip Benčević“.