15. natjecanje orača Brodsko-posavske županije održano je danas na parceli obiteljskog poljoprivrednog gospodarstvaMarka Ovničevića iz Slavonskog Šamca. 10 natjecatelja natječe se u kategoriji plugova ravnjaka i 5 u kategoriji plugova premetnjaka. Ujedno je ovo nastavka petanestogodišnje tradicije promicanja oranja kao primarne tehnološke faze s kojom počinje svaki proces u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pokrovitelj ovogodišnjeg natjecanja orača je Brodsko-posavska županija, dok su organizatori: Udruga natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i Upravni odjel za poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

Današnjoj manifestaciji nazočio je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je uz pohvalu organizaciji ovog natjecanja, rekao kako Ministarstvo uz mjere izravne potpore, odnosno osiguranja u ruralnom razvoju ima i mjere investicije kako bi se modernizirala poljoprivredna proizvodnja pa tako i pripadajuća oprema. Za jesen je najavio natječaj za redovne mjere ruralnog razvoja, putem mjere 406. koje će u avansnom obliku ići u studenom ove godine, a također i punu provedbu Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se prvenstveno odnosi na jedinice lokalne samouprave. Očekuju se i prvi natječaji po općinama i gradovima za poljoprivrednike, prije svega za mlade, OPG-ove, a isto tako i za stočare.

Zajedno sa zamjenikom Stjepanom Bošnjakovićem, današnjem 15. natjecanju orača Brodsko-posavske županije nazočio je i župan Danijel Marušić. Izrazio je zadovoljstvo što se ovogodišnje natjecanje održava u posebnom raspoloženju kada se ispisuje i hrvatska nogometna povijest. Uvijek se možemo ponositi našim ljudima, posebice poljoprivrednicima. Na današnjem natjecanju neka pobijedi najbolji, a sutra smo svi uz našu nogometnu reprezentaciju, s „kockicama” u srcu i ponosom u duši. Izrazio je spremnost organizirati i prijem za orača koji se plasira i pobijedi na europskom prvenstvu u oranju. Zadovoljstvo mu pričinjava i činjenica kako se na ovom dijelu županije, koja ima dugi tradiciju poljoprivrede, ovim vidom proizvodnje bavi sve veći broj mladih ljudi.