Već od ranoga jutra u petak, 28. listopada mnoštvo ljudi, pretežno iz Sibinja i okolice strpljivo je u redu čekalo, kako bi kupili domaće mandarine iz doline Neretve. Riječ je o mandarinama koju već treću godinu u Slavoniju, u općinu Sibinj, dovoze na prodaju uzgajivači mandarina iz Opuzena, s dva OPG-a – Babić i Bjeliš, a cijena je više nego povoljna – 4 kune po kilogramu, s tim da je riječ o eko mandarinama domaćeg uzgoja, koje nisu kemijski tretirane, dakle sve prirodno, da se i kora može jesti.

„Ovo nam je već treća godina da dolazimo u općinu Sibinj, dolazimo iz Opuzena gdje je većina nasada mandarina u dolini Neretve, ovdje smo se upoznali s dobrim i dragim Slavoncima prije tri godine, dolazimo od tada redovito, čak i dva puta godišnje, pa čak i prošle godine kada je urod bio jako loš, i kada nam se nije isplatilo dolaziti u Slavoniju, ali smo ipak bili došli radi ovdašnjih ljudi koji su nam pomogli kad nam je bio najteže pa se nadamo da nas ni ove godine neće iznevjeriti“, rekao nam je Petar Bjeliš iz Opuzena koji je s obitelji mandarine dovezao velikim šleperom u četvrtak navečer. Prenoćili su u Požegi i već u petak ujutro od 8 sati bili parkirani u sibinjskom parku. Tu će ostati sve do nedjelje popodne do kada svi oni koji žele još mogu doći i kupiti mandarine, pakirane u vrećama po 5 i 10 kilograma, ili pak u kutijama od po 10 kilograma.

„Osim u Sibinju, pretprošle godine prodavali smo mandarine i u Novoj Gradiški, Novoj Kapeli i u Slavonskom Brodu, i stvarno smo puno prodali. Nadamo se da će i ove godine otići sve, a što ostane u Sibinju, odvest ćemo još i ponuditi ljudima u Đakovu“, dodaje Petar Bjeliš.
Među onima koji su prvi došli kupiti mandarine iz Opuzena, bio je i načelnik Općine Sibinj Josip Pavić. „Stojimo našim prijateljima na raspolaganju kad god žele, neka dođu i prodaju svoje mandarine, što je ujedno dobro i za naše mještane koji mogu nabaviti daleko kvalitetnije i izvorne hrvatske mandarine, i po jeftinijoj cijeni, od onih u robnim centrima. Zahvalni smo uzgajivačima mandarina što i odvoje određenu količinu mandarina i podijele siromašnijim obiteljima i mještanima u našoj općini“, kaže načelnik Pavić.

Veliko zadovoljstvo suradnjom s uzgajivačima i proizvođačima mandarina iz Opuzena izrazio je i Krunoslav Eraković iz LAG-a Posavina koji je podsjetio da je ta suradnja počela prije tri godine kada su se zbog blokade izvoza u Rusiju domaći proizvođači našli u velikim problemima. „Između ostalih, i općina Sibinj im je izašla ususret te im omogućila besplatno prodajno mjesto u sibinjskom parku. Na taj način smo omogućili našim mještanima kupnju domaćih ekoloških mandarina po izuzetno povoljnoj cijeni, a u isto vrijeme smo pomogli neretvanskim proizvođačima da prebrode to krizno razdoblje. Iako je to krizno razdoblje iza njih, oduševljeni našim ljudima i gostoprimstvom koja ih je dočekala, uspostavili smo trajnu suradnju i sada sa obostranim zadovoljstvom već treću godinu za redom dolaze u naš kraj. Iako su im cjelokupni troškovi puno veći nego da prodaju primjerice u Rijeci ili Zagrebu, oni su baš odabrali Slavoniju i naš Sibinj da nam dolaze i u slijedećem razdoblju“, kaže Krunoslav Eraković, te podsjeća da je opuzenski proizvođač Matko Babić u protekle dvije godine preko načelnika i općine te humanitarne akcije "Sibinjcima na dar" najugroženijim mještanima općine i obiteljima s puno djece donirao više od jedne tone mandarina, što je distribuirano u 100-njak obitelji u našoj općini! „Nadam se da je ovo samo početak uspostave zeleno plave transverzale, gdje će dalmatinski proizvodi pronaći put na naše tržište, a našim slavonskim proizvođačima otvoriti vrata distribuciji u Dalmaciju“ dodaje Eraković.
Da su mandarine iz Opuzena daleko najbolje i najkvalitetnije na svijetu, uvjerili smo se i sami na licu mjesta, te svima preporučujemo – još, do u nedjelju, 30. listopada tijekom dana, navratite u Sibinj, u park u centru i kupite ovo neodoljivo, slatko i iznimno zdravo voće.

Ivica Vlašić