Zasluge što je jedno od natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa već drugu godinu za redom upravo održano i u Slavonskom Brodu su Udruge kuhara Brodsko-posavske županije i brodskog Hotela Art.

Neodoljivo ukusna jela od mesa crne slavonske svinje – maštovite kreacije hladnih plata s delikatesama od svinjskoga buta, rolani svinjski lungići u kombinaciji sa slatkim umacima od šljiva i kajmaka, uz deserte od žira (…) – samo su dio bogatog stola sinoćnje svečane večere u Restoranu Vidikovac brodskog hotela Art, kao krune dvodnevnog natjecanja hrvatskih kuhara – 1. kola Hrvatskog kuharskog kupa u novoj sezoni 2016/1017. što su ga u Slavonskom Brodu u okviru gastro showa 'Kuhajmo slavonski' pod generalnim pokroviteljstvom Podravke d.d. Koprivnica, organizirali Hrvatski kuharski savez, Udruga kuhara Brodsko posavske županije i Hotel Art.

U pripremi svih ovih jela u tri kategorije (hladna plata – predjelo, toplo glavno jelo i desert) natjecalo se osam ekipa iz Varaždina, Dubrovnika, Orahovice, Slavonskog Broda, Požege, Vinkovaca i Fažane, s po dva natjecatelja, a sve je budno pratio stručni ocjenjivački sud, Miroslav Dolovčak, Branko Žufika i Vladimir Balent, članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza.

Hrvatski kuharski kup svojevrsni je festival u cjelini povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke, te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti cjelokupne turističke ponude. Hrvatski kuhari i slastičari koji sudjeluju na svim natjecanjima bore se uz bogate sponzorske nagrade i za titulu ukupnog pobjednika kupa i prestižnu kristalnu kuhaču.
A, upravo tu titulu pobjednika 1. kola kupa u Slavonskom Brodu osvojila je mlada kuharica Ana Marija Stanković i pomoćnik joj Marko Kovačević iz vinkovačke Srednje strukovne škole. Podsjetimo, upravo je Ana Marija Stanković pobjednica i osvajačica kristalne kuhače 11. sezone Hrvatskog kuharskog kupa 2015./2016. koje je nedavno završeno. Drugo mjesto osvojili su Marin Pozder i Jan Tvarog iz restorana Bedem, Varaždin, a treće Ivan Tomas i Ivan Fot, iz restorana Fontana Crnković, također z Varaždina.

U kategoriji hladnih plata, treće mjesto osvojili Ivan Tomas i Ivan Fot, iz Varaždina; druga nagrada otišla je također u Varaždin Marinu Pozderu i Janu Tvarogu, a pobjednici su Ana Marija Stanković i Marko Kovačević iz Vinkovaca.
U kategoriji toplo glavno jelo treće mjesto osvojili su Vinkovčani Ana Maria Stanković i Marko Kovačević, druga nagrada ide u Varaždin Ivanu Tomsu i Ivanu Fotu; a najukusnije toplo glavno jelo pripremili su Varaždinci Marin Pozder i Jan Tvarog.

Oni su osvojili i treću nagradu u kategoriji desert, drugu pak Sandra Jadek iz Udruge kuhara grada Orahovice, a najbolji desert pripremili su Ana Marija Stanković i Marko Kovačević. Svima su dodijeljene diplome i prigodni darovi, a ukupnim pobjednicima kupa i zaslužene novčane nagrade. Nagrađeni su i majstori artisti voća i povrća koji su izradili prekrasne aranžmane od voća i povrća Dražen Šafar i Marija Bošnjak.
Zasluge što je jedno od natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa već drugu godinu za redom upravo održano i u Slavonskom Brodu svakako su Udruge kuhara Brodsko-posavske županije na čelu s predsjednikom Tihomirom Krijanom i direktorice brodskog Hotela Art Vlaste Krpan, a kompletnu organizaciju pomogli su Podravka kao generalni pokrovitelj, Grad Slavonski Brod, Turistička zajednica grada, Turistički klaster Slavonska košarica, Razvojna agencija grada, Hotel Art, Dukat, Dick noževi, Alles d.o.o Požega, Restoran Zlatni Lug, Teri d.o.o, Vinarija Čamak iz Kutjeva, Osječka pivovara, Karlovačka pivovara, Coca Cola Hrvatska, Ledo d.o.o, OPG Boić i Mesnica Bebrinka.

Svi gosti svečane večere Hrvatskog kuharskog kupa imali su prigodu i kušati pripremljena jela i delicije hrvatskih kuhara, a uz dobru glazbu druženje je nastavljeno još dugo u subotnju večer. Organizatorima je posebno zahvalio i prigodne darove im uručio, predstavnik Podravke i potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Dražen Đurešivić.

Ivica Vlašić