Svečanim otvorenjem danas u 10.00 sati u Domu kulture u Novoj Gradiški, započele su 19. Poljoprivredno-poduzetničke ideje, središnja gospodarska, poljoprivredna i prodajna manifestacija u našem gradu. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede, a organizatori su : Brodsko-posavska županija uz uobičajenu suradnju s gradom Nova Gradiška, Savjetodavnom službom, LAG-om "Zapadna Slavonija", Županijskom gospodarskom komorom, CTR-om, srednjim školama, Turističkom zajednicom, Udruženjem obrtnika i Gradom Nova Gradiška. Današnjoj manifestaciji nazočili su brojni gosti i uzvanici, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, pomoćnici ministra poljoprvrede Krešimir Ivančić i Ivan Ciprijan, , pomoćnik ministrice regionanog razvoja i europskih fondova Dragan Jelić, pomoćnik ministre graditeljstva Ivan Ciprian, župan Danijel Marušić, gradonačelnik Vinko Grgić i zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić, izlagači, predstavnici institucija te lokalne i regionalne samouprave, poljoprivrednici.

Obzirom na aktualni trenutak, organizatori ovogodišnje savjetodavne izložbene manifestacije naglasak su dali glavnoj temi: Programu ruralnog razvooja Republike Hrvatske 2014. - 2020. s naglaskom na mjeru 6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstva i polsovanja, podmjeru 6. 1. Potporu za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima, podmjeru 6. 3. Potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva re ruralni razvoj Mjeru 19 – Potpora lokalnom razvoju u okviru inicjative LEADER – CLLD (lokalni razvoj pod vodstvom zajednice) i Mjeru 19. 2. "Provedba operacije unutar CLLD strategije. Manifestaciju je svečano otvorio Ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić. Uz ministra, na samom početku obratio se župan Danijel Marušić i gradonačelnik Vinko Grgić.

Nakon svečanog otvorenja uslijedilo je predstavljanje mjera iz programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ivan Ciprijan i Đuro Ružičić, poljoprivrednicima su predstavili dvije vrlo zanimljive mjere, mjeru 6.1. "Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima" i 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima". Zahtjevi za potporu mogu se podnositi do 24. veljače 2017., a kao preduvjet za sudjelovanje u natječaju korisnici moraju biti upisani u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu.
Jedan od glavnih voditelja organizacije je Pročelnik za poljoprivredu Brodsko-posavske županije, Željko Burazović. Napomenuo je da mu je drago što je najveći broj izlagača iz brodsko-posavske županije, te iz novogradiškog kraja. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, obrti, škole i sveučilišta svoje su radove izložili u Društvenom domu. Posjetiteljima je bilo ponuđeno pravo malo bogatstvo naših krajeva, od meda, rakija, vina, sokova, mesnih prerađevina, sireva, pekmeza, odjeće, obuće i nakita.

LAG "Zapadna Slavonija" ove je godine za sve posjetitelje pripremio besplatni vinski gulaš, te kuhano vino po promotivnim cijenama.
Članovi Hrvatske kulturno umjetnička udruga “Trenk” Nova Gradiška na svečanom su otvorenju izveli nekoliko pjesma, a publiku su nasmijali još jednim kratkim igrokazom na temu poljoprivrede.

U subotu, Domu kulture bit će predavanja namijenjena proizvođačima meda, ali i svim zainteresiranim građanima. U 10:00 počinje predavanje dr.vet.med. Vlade Godića "Iskustva s američkom gnjiloćom", a u 10:45 predavanje “Proljetna priprema pčela”, U 11:30 dipl.ing.agr. Igor Petrović održat će predavanje “Ptehnika rada s LR košnicom”, a isti predavač u 12.00 sati održat će predavanje "Priprema pčela za zimu".