Za Prve Olimpivske igre, ujedno i prvi Brodski pivski maraton koji će se u Slavonskom Brodu održati 24. i 25. studenog ove godine, u okviru programa 2. Brodskog festivala piva, koje će okupiti brojne ekipe iz cijelog pivskog svijeta, ekipu domaćina – 'Brodske pivopije' trenirat će Pivomir Hmeljovski, čuveni trener svjetskoga glasa u ispijanju piva svih sorti i vrsta, inače rođenog Brođanina, koji je u svojoj dosadašnjoj profesionalnoj trenerskoj karijeri utjecajan trag ostavio u dobrom dijelu svijeta i brojnim egzotičnim pivskim zemljama. Sinoćnji susret s Hmeljovskim u Sičicama kod Nove Gradiške, u povodu predstavljanja programa Brodskog festivala piva i prve Olimpivade, bila je prilika za intervju s ovim pivskim autoritetom, naše gore listom…

Za početak, predstavite nam se…

Ja sam Pivomir Hmeljovski, trener za ispijanje piva.

Pa otkud vas?

Pa, evo nakon što sam nedavno trenirao kazahstanski nacionalni tim za natjecanje u ispijanju voćnih piva, kontaktirala su me gospoda iz organizacije Brodskog festivala piva, Špalat, Vuksanović, Rukavina i Bošnjak, sa zamolbom da teniram brodsku ekipu za skorašnje Olimpivske igre. Naravno, kako sam ja rodom iz Slavonskog Broda, a i njihovi argumenti su bili snažni, s radošću sam prihvatio ovu čast i veliku odgovornost. Nadam se da ću i opravdati njihovo povjerenje.

Kakvo je Vaše iskustvo u ovom nimalo lakom trenerskom poslu?

Dugi niz godina tenirao sam razne timove diljem pivskoga svijeta, od Sjeverne Koreje, preko Zanzibara, Sibira, do… da ne nabrajam sada, trebala bi mi cijela noć; ali ću svoje veliko svjetsko iskustvo prenijeti na 'Brodske Pivopije'.

O kakvoj je ekipi zapravo riječ i kako teku pripreme za 'olimpivske igre'?

Tim sam sastavljao vodeći se rigoroznim kriterijima i provjerama; od mjerenja trbuha, do izdržaja krigle; nije da nisam imao poteškoća, imao sam, nekoliko igrača sam nažalost morao izbaciti jer su uhvaćeni kako piju voćne sokove, što je u mom taboru nedopustivo. Tim se sada nalazi pri kraju druge faze, znači podizanja tehničke spreme, prošli su kondicijski dio, preostaje još treća faza - relaksacija, za što sam naručio posebno ulje s Tajlanda. Znači, igrači će aplicirati to ulje mažući njime kružnim pokretima, oko pupka tri puta dnevno kroz tjedan dana; time ćemo dobiti na elasticitetu a posljedično tome i povećati kvantitetu.

U kakvom su stanju članovi tima sada? Ima li kakvih ozljeda?

Zdravstveno sanje u ekipi je odlično, no jedan je od igrača prilikom kondicijskih priprema zadobio ozljedu ulegnuća pupka. Naš je medicinski tim pravodobnom reakcijom uočio ozljedu te trenutačno stavio igrača na adekvatnu terapiju, on se sada nalazi u Kući piva i intravenozno prima jednu litru piva na svaka dva sata, tako da će on biti spreman na sam dan natjecanja. Još jedan je igrač prije nekoliko dana zadobio ozljedu pivskog lakta, to smo odmah uočili i brzo reagirali, te prebacili kriglu piva u lijevu ruku te na taj način spriječili teže ozljede. Ja sam ih tenirao tako da jednako dobro i efikasno ispijaju krigle piva i desnom i lijevom rukom, tako da neće biti problema. A, šank u Kući piva je tvrd i ne prašta greške.

I kakva su Vaša očekivanja od rezultata samih Olimpivskih igara?

Vjerujem u svoj tim i očekujem da će doći na Olimpivski vrh. Ovim putem izazivam ekipe svih sela, gradova i država ili bilo koga koji misli da posjeduje sve što je potrebno za olimpivsko natjecanje, neka se prijave. A našim vjernim navijačima obećajem samo jedno: niti jedna kap piva neće biti prolivena!

Hvala Vam, gospodine Hmeljovski.

Hvala i Vama i svima na potpori, vidimo se na Olimpivadi! Živjeli!

(Izvjesna je svaka sličnost sa stvarnim osobama, a trenera Pivomira Hmeljovskog utjelovio je mladi Brođanin Dean Margeta)

Razgovarao: Ivica Vlašić