Natjecanjem 2. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Solinka”, nastavljeno je trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Po treći puta zaredom održan je u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog kuharskog saveza,a uz potporu Grada Solina, Turističke zajednice grada Solina i Splitsko-dalmatinske županije te sponzore manifestacije Podravka, Dukat, Stanić d.o.o., i Mesnica Džakula.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u srijedu, 07. veljače kada su sudionici počeli pripremali tri slijeda za svečanu večeru koja se održala sljedećeg dana u restoranu Andrea. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od pastrve, pršuta, slanutka i artičoke, glavna jela od janjećeg buta, ružmarina i sezonskog povrća te deserte od klementina, rogača, badema i skute. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Vladimir Balent, Gostimir Dragić i Erich Glavica.

Neposredno pred početak službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili predsjednik Udruge kuhara SDŽ Ante Ojdanić, solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Oni su kasnije najboljim kuharima uručili vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.

Pobjedu u ukupnom poretku je kao i u prvom kolu odnio Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković iz Varaždina. Ivan je u svakoj od zasebnih kategorija bio na postolju no ne i na najvišoj stepenici. Dva druga mjesta, u hladnoj plati i desertu te treće mjesto u glavnom jelu bilo je dovoljno za ukupnu pobjedu. Na drugo mjesto plasirao se Marin Pozder, također iz varaždinskog restorana Bedem, koji je bio najbolji u desertu te drugi u glavnom jelu, dok je Dario Špehar iz hotela Plitvice pobijedio u predjelu i glavnom jelu, ali ga je boljeg plasmana koštao rezultat u desertu.

Sadržajan i zanimljiv kulinarski dan upotpunjen je dolaskom članova Sekcije za kulinarsku artistiku, Ivana Đukića iz Osijeka te Dražena Šafara iz Orahovice koji su pripremili atraktivan aranžman od voća i povrća koji je krasio buffet stol.

Treće kolo Hrvatskog kuharskog kupa održat će se sredinom ožujka u Bjelovaru.

Rezultati natjecanja:

Kategorija A – Hladna plata

1 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 69,33
2 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 63,67
3 Antonio Bukvić Chef.hr 56,33
4 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 53,67
5 Toni Magdić Hotel Art, Slavonski Brod 49,00
6 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 48,33
7 Vehid Šaldić Chef.hr 32,67

Kategorija B – Toplo jelo

1 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 71,67
2 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 65,33
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 62,33
4 Antonio Bukvić Chef.hr 54,67
5 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 53,67
6 Toni Magdić Hotel Art, Slavonski Brod 48,00
7 Vehid Šaldić Chef.hr 42,67
8 Saša Ninković Lipov hlad, Osijek 31,00

Kategorija C – Desert

1 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 71,33
2 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 67,00
3 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 56,67
4 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 47,33
5 Toni Magdić Hotel Art, Slavonski Brod 45,33
6 Vehid Šaldić Chef.hr 42,33
7 Antonio Bukvić Chef.hr 40,67

Ukupni poredak

1 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 193,00
2 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 190,33
3 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 188,33
4 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 158,67
5 Antonio Bukvić Chef.hr 151,67
6 Toni Magdić Hotel Art, Slavonski Brod 142,33
7 Vehid Šaldić Chef.hr 117,67
8 Saša Ninković Lipov hlad, Osijek 31,00