Prije nego što zbog zahladnjenja upalite bojler, trebali biste ga servisirati, piše dnevnik.hr. Međutim, neugodno iskustvo prilikom servisa moglo bi imati 100 tisuća građana koji koriste turbo bojlere. Zbog direktive iz Bruxellesa, više se ne prodaju pa je i dijelova sve manje.

Jedina alternativa je ugradnja skupljih, kondenzacijskih bojlera. Oni pak, upozoravaju dimnjačari, nisu prilagođeni sadašnjim dimnjacima, što bi mogao biti velik problem za građane koji žive u zgradama.

"Moraju se usuglasiti sa svim stanarima. Svi koji su na taj dimnjak priključeni s takvim bojlerima moraju promijeniti bojler u isto vrijeme i uz sve to moraju sanirati postojeći dimnja", rekao je Dejan Lončarić iz Udruženja dimnjačara. Trošak po stanu mogao bi iznositi i do 20 tisuća kuna. Distributeri plina već očekuju pozive ljutitih građana kojima neće moći pomoći.

"Kad čovjek ostane bez plina i kad se bojler pokvari, ljudi bi problem htjeli riješiti u jednom danu. Međutim, ispada da ga ne može riješiti mjesecima", rekao je Dubravko Duvančić iz Grupacije distributera i opskrbljivača energijom pri HGK.

Uredba o turbo bojlerima donesena je 2013. godine, kada je Hrvatska tek pristupila Europskoj uniji pa u raspravi nije mogla sudjelovati. Država u tom razdoblju građevinare nije upozoravala da grade drugačije dimnjake, pa je o nastalom problemu obavijestila Bruxelles. Ministarstvo gospodarstva je prije mjesec dana pisalo Europskoj komisiji da odgodi primjenu Uredbe za Hrvatsku. Tvrde da odgovor još nisu dobili.

Izvor: dnevnik.hr