Nakon što su lani sagradili 24,5 milijuna kuna vrijedan proizvodni pogon i prvi specijalizirani europski laboratorij za analizu e-tekućina i cigareta, u novogradiškoj Eldi već pripremaju novu veliku investiciju, piše Večernji list.

Naime, u ožujku ove godine počet će graditi novu tvornicu za farmaceutsku proizvodnju s razvojnim laboratorijem na površini od 2400 četvornih metara, u kojoj će se zaposliti najmanje 30 novih radnika, većinom farmaceutskih i kemijskih inženjera. Sama gradnja koštat će oko 15,5 milijuna kuna, pri čemu u tvrtki ponovno računaju i na 30 do 45 posto novca iz europskih fondova, dok bi ostalo financirali vlastitim novcem. 

– U novoj ćemo tvornici proizvoditi farmaceutske pripravke i tekućine za elektroničke cigarete farmaceutske kvalitete. Potražnja za našim proizvodima na svjetskom je tržištu sve veća. Stoga želimo dodatno proširiti kapacitete, bez obzira na sve sagrađeno protekle godine – kaže vlasnik Dario Marenić te dodaje kako bi radovi trebali trajati oko 18 mjeseci.

Privatnim se biznisom Marenić počeo baviti prije 35 godina, a u proizvodnju tekućina za e-cigarete upustio se 2008. godine. Ta uspješna mala slavonska tvrtka jedan je od najvećih europskih proizvođača u svojoj branši. Trenutačno zapošljava 46 radnika, a proizvode izvozi u više od 80 zemalja.

Nakon što su joj u 2015. ukupni prihodi narasli na 11,5 milijuna kuna, prošle godine probila je brojku od 20 milijuna kuna, a čista dobit je oko 35 posto veća nego godinu prije. Tvrtka najavljuje i nove projekte vezane uz farmaceutiku, koji će biti realizirani u razdoblju od tri do pet godina na kupljenom zemljištu u industrijskom parku u Novoj Gradiški. Projekti koji se planiraju su nikotinski pripravci za smanjivanje ovisnosti. Tako će odmah nakon završetka gradnje tvornice farmaceutskih pripravaka početi projektiranje tvornice za preradu duhanskog lista u nikotin i arome.

– Želimo nastaviti razvojni ciklus. Naši budući projekti odnose se na pripremu pripravaka kojima se kao baza koristi nikotin. Naš je laboratorij spreman i za ispitivanje kvalitete kanabinoida i čekamo pozitivne zakonske propise – ističe Marenić.