Novinari uglednog britanskog Financial timesa doznali su kako se u Europskoj uniji upravo finalizira prijedlog legislative usmjerene prema uklanjanju ekstremističkog sadržaja s Interneta. Primarne mete novoga zakona trebale bi biti društvene mreže, od kojih će se zahtijevati da sa svojih platformi uklone sav ekstremistički sadržaj – i to u najduže sat vremena od njegove objave.

Do sada je uklanjanje nasilnog i ekstremističkog sadržaja u kratkom roku bilo navedeno u preporukama Europske unije, no društvene mreže imale su slobodu u implementaciji. Sada je Europski parlament načinio analizu njihovog ponašanja i, izgleda, odlučio ranije preporuke ipak pretočiti u nešto konkretnije zakonsko rješenje. Prema riječima Povjerenika EK za sigurnost Juliana Kinga nova bi se regulativa trebala odnositi na sve web stranice, a ne isključivo na društvene mreže.

U slučaju da neka od kompanija propusti ukloniti sadržaj koji je policija označila kao onaj koji promiče nasilje i terorizam, uslijedit će, dakako, financijske kazne. Propisi koji bi ovu praksu regulirali na razini EU trebali bi biti dovršeni sljedećeg mjeseca.

Izvor: Bug.hr