Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac boravila je u petak u “svojoj”, Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je, u Palači Srijem u Vukovaru, novinarima izjavila kako će se do 2020. godine u projekte u pet slavonskih županija kroz EU fondove investirati 2,5 milijarde eura, piše Glas Slavonije.
– Projekt Slavonija najavljen je u kampanji, a kao ministrica kanim unutar Operativnog programa konkurentnost – kohezija i u dogovoru s kolegama iz Operativnog programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala, injektirati 2,5 milijardi eura kroz EU natječaje do 2020. godine u pet slavonskih županija u projekte svih sektora – rekla je ministrica.

Precizirala je kako ona spomenuti projekt naziva “Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem” i dodala da se svi projekti moraju ugovoriti do 2023.
– Bez kvalitetno pripremljenih projekata i dokumentacije nema apsorpcije novca. Grešaka u provjeri i provedbi projekata ne smije biti – istaknula je ministrica Žalac i navela kako je Hrvatska u ovoj godini povukla šest milijardi kuna iz EU fondova, što je ocijenila značajanim pomakom u odnosu na prethodne godine. Do kraja godine bit će ugovorena još milijarda kuna za projekte kulturne baštine, bolnica, dnevnih kirurgija i domova zdravlja.
U izjavi novinarima ministrica je ustvrdila i da je Slavonija bila godinama zanemarena, kao i da treba zaustaviti iseljavanje stanovništva jer se, u suprotnom, nema za koga “sve te projekte realizirati”. Slična je situacija, dodala je, i u brdsko-planinskim područjima i Dalmatinskoj zagori.

Autor:  S.Butigan

Foto: Facebook