Centrom Sibinja i ovog vikenda širio se miris ribe. Oko dvije tisuće Sibinjaca i njihovih gostiju sudjelovali su ili posjetili treću po redu, već tradicionalnu Fišijadu održanu u parku u središtu Sibinja. U organizaciji Udruge športskih ribolovaca Petnja i NK Mladost iz Sibinja i pod pokroviteljstvom Općine Sibinj, prijavljene ekipe okušale su snage i umijeća u kuhanju fiš paprikaša. Uz dobru klopu, nije nedostajalo ni dobre muzike, jer su ovogodišnju Fišijadu upriličili i Bosutski bećari.

Davor Opačak, član UŠR Petnja, ovogodišnji je natjecatelj u kuhanju fiš paprikaša: „Danas kuhamo fiš od 200 l koji će se podijeliti posjetiteljima, a kuhamo i jedan manji lonac za takmičenje. U fiš smo stavljali šarana, smuđa, štuku i soma. U temeljac smo stavljali bijelu ribu kao što je mrena, deverika. Temeljac uvijek prethodno skuhamo doma, pa ga ovdje samo stavimo na plin i dalje nastavljamo s kuhanjem. Skuhani fiš se naravno dijeli besplatno svim posjetiteljima i tu bude 450 – 500 porcija.

„Nadamo se da će ovogodišnja fišijada oboriti rekorde. Očekujemo mnoštvo ljudi. Iza mene možete vidjeti vrijedne ribiče iz UŠR Petnja, koji su pripremili uistinu bogat meni. Peče se oko 1000 pola šarana, ima i potkova soma i šarana sa krumpir salatom. Za roštilj se pobrinuo NK Mladost Sibinj. Ima uistinu i za okrijepu i za popiti i nadamo se kako će ova 3. Fišijada biti najuspješnija fišijada do sada. Nadamo se kako će nas i vrijeme poslužiti. Ovogodišnji natjecatelji su iz cijele županije; Bebrine, Kaniže, Velike Kopanice, Okučana, Nove Gradiške, Strizivojne. Svake godine se trudimo biti što bolji i bolji, tako smo i ove godine ugostili Bosutske bećare, jer je i sama tamburica idealna za ovu manifestaciju. Osim njih, predstaviti će nam se i naši KUD- ovci iz KUD Slavonija. Zahvaljujući našoj UŠR Petnja, koji su i sama začetnici ove manifestacije, Sibinj može pokazati sva svoja dobra koja posjeduje kao općina. Uskoro krećemo i u osnivanje Turističke zajednice Općine Sibinj. Za koji dan nas očekuje i tradicionalna Kukuruzijada, točnije 5. kolovoza. Zatim, 12. kolovoza naš KUD Tomislav organizira smotru folklora, gdje će nastupiti 10 - ak Kulturno umjetničkih društava. Na koncu ljeta, održati će se 4. Županijsko natjecanje u kuhanju čobanca. Svim ovim manifestacijama smo se upisali u gastro ponudu naše županije.“, rekao nam je načelnik Općine Sibinj, Josip Pavić.

Ivica Koprivnjak, predsjednik Udruge šprotskih ribolovaca Petnja i sami začetnik ove manifestacije, nije krio zadovoljstvo, kako sibinjska fišijada već prelazi u tradicionalnu manifestaciju: „ Sretan sam i ponosan jer nam svake godine dolazi sve više i više ljudi, bilo bi dobro da nam je park i nešto veći. Ove godine prijavile su se 34 ekipe. Na žalost, dosta ekipa smo i morali odbiti, jer je zainteresiranost toliko velika, a prostora nije bilo. Možemo se pohvaliti i našim NK Mladost, koji je suorganizator ove manifestacije. Mogao bih reći kako je ovo dobar pakt općine, pakt ribića i nogometaša.“

Koprivnjak se osvrnuo i na rad udruge: „U našoj udruzi uvijek vlada entuzijazam. Sljedeće godine slavimo i 25 godina našeg postojanja. Hrvatske vode su nam obećale i kako će nam iskopati pričuvni ribnjak, gdje bi izmjestili ribe, školjke i rakove, dok oni ne obave svoj posao, pa bi ih potom vratili natrag. Vjerujem i kako će trebati neko vrijeme, da se voda ponovno obnovi, odnosno dobije na svojoj vrijednosti, što se tiče tih parametara. Riblji fond je standardan, iako se možemo pohvaliti jednom zanimljivom vrstom, a to je pastrvni grgeč, kojeg nastojimo zaštititi. Ispred naše udruge, ove godine na natjecanje u lovu pastrvnog grgeča u Južnoafričku Republiku ide Anđelko Jadrić. Nismo velika udruga, ali možemo se pohvaliti kako Anđelko ne predstavlja samo našu općinu, već i našu županiju i našu državu.“

Nakon isprobanih svih fiš paprikaša, točnije njih čak 34, komisija je odlučila kako je najbolji fiš paprikaš ove godine skuhao Danijel Boranić iz Oriovca: „Mogu vam reći kako je za dobar fiš zaista potrebno jako puno iskustva. Radim u restoranu Kuća dida Tunje, i svakoga petka pripremam fiš. Vjerujem kako su mi se isplatile sve fišijade na kojima sam do sada prisustvovao i moja ljubav prema kuhanju fiša i prema ribi. Iskreno, nekakve tajne nema, treba samo voljeti fiš i kontinuirano kuhati.“

Posjetitelje su zabavljali odlični Bosutski bećari. 

Dajana Čavčić