Ja kao poljoprivredni proizvođač ne osjetim da je došlo do povećanja cijena, meni plate isto kao i prije ili manje, piše Večernji list.

Imao sam 40 hektara pšenice, samo sam za utovar i istovar pšenice platio 30 tisuća kuna i, kad se uračuna kalo, ostali ulazni i izlazni troškovi, dobio sam manje nego što sam uložio – kaže svinjogojac Josip Lučić iz Beravaca, koji je u ovogodišnjoj akciji Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede “Zlata vrijedan” proglašen najboljom mladom nadom u poljoprivredi.

Na pitanje bi li mladim ljudima preporučio da egzistenciju temelje na poljoprivredi Lučić odgovara da je on našao model koji mu je omogućio da se širi. – Kad sam se ženio imao sam deset krmača, sad ih imam 50. Tu hranu koju proizvedem najbolje mi je uložiti u svinje jer je prasad lakše prodati. Suša će ove godine prepoloviti urod kukuruza, ali ja sam izabrao sjeme 354 koje je manje osjetljivo na sušu i prinosi su mi u nekoj zlatnoj sredini – prepričava Lučić svoje ulagačke odluke. – Mi proizvođači sigurno nismo ti koji dižemo cijene, a tko ih povećava, treba pitati trgovce, dodaje mladi poljoprivrednik iz Beravaca koji kao i svi trpi sve udare koji dolaze i od politike i od vremena, ali i ostalih tržišnih ‘nepogoda’. – Državi bi bilo bolje da je spašavala male proizvođače nego što spašava Agrokor. Mnogi su kojima je Todorić ostao dužan na prosjačkom štapu – ističe Lučić. On sam pak ima problema i s radnom snagom. – Mnogima su socijalna davanja koja dobivaju od države dovoljna i ne žele raditi na poljoprivrednom domaćinstvu. Meni je i uz 5500 kuna mjesečne plaće koju nudim teško doći do radnika kad mi trebaju – žali se Lučić.

Foto: Pixsell