Treba biti dobar klip, ne previše zreo a ni zelen, imade ih svakakvih: ovih novijih šećeraca za najest se, a ovi domaći su sitnijeg zrna, tvrđi i bolji, ne treba ih pojest pet, dovoljan je jedan. - tako o kuhanim kukuruzima zbori Antun Brzić Tunja, glavni kuhar i ovogodišnje gastro i folklorne manifestacije Kukuruzijade, koju su već desetu godinu za redom, u središtu Gornjih Andrijevaca (općina Sibinj), priredili članovi ovdašnjeg Kulturno umjetničkog društva Slavonija.

Andrijevčani su u velikim kotlovima (oranijama) skuhali čak1000 klipova kukuruza i svim ih gostima dijelili besplatno. Kuhaju se oko sat i pol do dva, da se ne prekuhaju, u vodi ih valja odmah posoliti, a najbolje ih je jesti dok su vrući. Da se ne opečete, organizatori su pripremili i posebne 'salvete' - od listova kojima zreo klip inače bude umotan. Stari je to pastirski običaj kada su naši stari kuhali kukuruze u oranijama, ali ne na plin k'o danas, nego na drva i vatru. I onda se plesalo, pjevalo, družilo, volilo se i pojest i popit, a danas je sve to slabo. Ali ne dozvoljavamo da se običaji naših starih zaborave. Imamo fala Bogu što ponuditi našim gostima. Kukuruzi su i ove godine dobro urodili i nema GMO-a, sve su domaći.

- Deseta je kukuruzijada, a prijavilo se jako puno djece koja su nas iznenadila. Ove godine nastupaju tri kuda te dvije ženske pjevačke skupine Bećaruše i Drumarušea, a budući jejubilarna deseta Kukuruzijada, posjetitelje će zabavljati i posebna gošća Cecilija. I ove godine smo pripremili 1000 klipova za naše goste. Naše selo je živnulo s Kukuruzijadom, živnulo je i mlado i staro i ovo je jedinstena manifestacija da se vcijelo selo pokrene, a da nema nikakve veze s politikom. Očekujemo tisuću posjetitelja, a na radnim mjestima je večeras čak pedeset i dvoje mještana. Ime Kukuruzijada pojavilo se godinu dana prije Kukuruzijade, kada su tamburaši svirali ovdje na igralištu i dosjetili se kako bi mogli kuhati i peći kukuruz uz pjesmu i tamburu, rekao je predsjednik KUD-a Slavonija Antun Lukićević.

„Znate, stari dobri običaji nikad se ne smiju zaboraviti, i to imamo zahvaliti našem KUD-u Slavonija. KUD-ovi na području općine Sibinjnjeguju i od zaborava čuvaju drevne običaje, tradiciju i folklor našega kraja i općina to bezrezervno financijski podržava. Svojim programima ucrtali smo se u kulturnu i gastronomsku kartu županije. Ove godine smo samo za KUD-ove osigurali 100.000 kuna, čak 400.000 kuna osigurali smo za sportske udruge i na sve moguće načine potičemo njihov rad. Sljedeći vikend, općina Sibinj organizira prvu smotru folklora, a koliko raspolažem s informacijama bit će 11 KUD-ova, posjetitelji će moći vidjeti i konjske zaprege i nadamo se kako će postati tradicija u općini. Očekuje nas još i Čobanijada, a u suradnji sa Sibinjskom udrugom mladih, sve programe bi od sljedeće godine objedinili u jednu manifestaciju naziva npr. "Sibinjsko ljeto", rekao je načelnik Pavić.