Sinoć u 21,30h došlo je do eksplozije u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. Uslijed snažne eksplozije popucala su stakla na kućama u Bosanskom Brodu, dok se eksplozija u vidu podrhtavanja i glasnog udara osjetila i u Slavonskom Brodu. Na mjesto nesreće došla je policija i vatrogasci koji su požar stavili pod kontrolu te ga u relativno kratkom roku i ugasili. Potvrđeno je da je povrijeđeno osam osoba, koje su zaprimljene u Dom zdravlja u Bosanskom Brodu, gdje im je pružena pomoć, ali će biti upućene na dodatne - preventivne pretrage u dobojsku bolnicu. Također, navodi se da su svi van životne opasnosti i da se radi o lakšim tjelesnim povredama.

Nešto iza 22h sazvan je Gradski i Županijski stožer za zaštitu i spašavanje, nakon kojeg su uslijedile izjave za medije. Gradonačelnik Duspara i župan Marušić umirili su građane te rekli kako nema opasnosti za stanovnike Slavonskog Broda, a da će se kvaliteta zraka pratiti i dalje.
Nešto iza pomoći, prema pisanju portala Derventa cafe, radnici rafinerijske treće smjene ušli su u postrojenje i nastavili posao po redovnom rasporedu. Načelnik Općine Brod, Ilija Jovičić je na svom facebook profilu oko jedan sat iza ponoći objavio kako je požar ugašen i da se tamošnja vatrogasna jedinica vratila u bazu.

– Jeda osoba je smrtno stradala, a 9 osoba je povrijeđeno. Njih pet je zadržano u bolnici Sv. apostol Luka u Doboju, dok su ostali pušteni kući. Danas će početi uviđaj kojim će rukovoditi dežurni tužitelj Okružnog javnog Tužilaštva Doboj, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj - piše Derventa cafe. 

FOTO: REUTERS/DADO RUVIC