Republika Srpska u potrazi je za desetoricom bivših pripadnika HVO-a, a BiH traži dvojicu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske. Među desetoricom bivših pripadnika HVO-a nalaze se Ante Kurdija i Jozo Brica, kojima se u Doboju u odsustvu sudi za privođenje, zatvaranje i maltretiranje srpskih civila 1992. godine u bosanskoj Posavini. Republika Srpska se u potrazi za njima obratila i Interpolu za pomoć.

Naime, radi se o optužnicama za zlostavljanje civila, što znači da se, prema podacima Interpola, ne traže zbog najtežih ratnih zločina poput ubojstava, masovnih likvidacija ili deportacija civila.
Na Interpolovoj tjeralici po zahtjevu iz BiH su dva bivša pripadnika Vojske Republike Srpske, koje se sumnjiči za učešće u genocidu, riječ je o Svetozaru Kosoriću i Branu Gojkoviću.

Zanimljivo da prema trenutnom javnom registru Interpola, Hrvatska i Srbija ne traže nikoga za ratne zločine.

Velika većina bivših pripadnika HVO-a koje Interpol traži ima i hrvatsko državljanstvo, pretpostavlja se da se od optužnica, istraga i suđenja u BiH skrivaju u Hrvatskoj, koristeći pravne mogućnosti koje im status hrvatskih državljana pruža pred međunarodnom potjernicom.

Naime, raspisivanje međunarodne tjeralice za nekim ne znači automatski i njegovo privođenje, pritvaranje i izručivanje državi koja je od Interpola zatražila pomoć.

MUP je dužan osobu s međunarodne tjeralice privesti istražnom sucu koji odlučuje o daljnjem postupanju, odnosno prikuplja dokumentaciju od Interpola, zemlje koja je zatražila raspisivanje potjernice i domaćeg pravosuđa. Tada kreću dugotrajne procedure kakvih smo se nagledali u slučaju Dragana Vasiljkovića i Milana Španovića i kakvu ćemo tek gledati u slučaju Ivice Todorića.