Ministarstvo unutarnjih poslova je prošlog tjedna u sklopu projekta E-policija predstavilo aplikaciju za pametne mobitele koja građanima omogućuje jednostavnu prijavu prekršaja ili kaznenog djela.

Do sada je ova aplikacija skinuta više od 12 i pol tisuća puta i trenutno je najpopularnija aplikacija po broju "skidanja". Kao i u klasičnom načinu prijave sumnje u kazneno ili prekršajno djelo, i kod prijava putem aplikacije policija se susreće sa lažnim dojavama i ujedno apelira na građane da to ne čine. Iako je svaki korisnik ove aplikacije anoniman, policija će tmeljem članka 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira provesti istragu radi utvrđivanja identiteta počinitelja, odnosno osobe koja je poslala lažnu prijavu.

Policija je putem ove aplikacije do sada zaprimila preko 300 prijava, a njih čak 158 se pokazalo lažnima. Najaktivniji korisnici aplikacije su s područja PU zagrebačke: čak 180 dojava od čega je 99 odbijeno. Slijedi PU splitsko-dalmatinska gdje je zabilježeno 47 dojava, od toga 33 odbijenih. S područja PU brodsko posavske zaprimljena je, i ujedno i prihvaćena svega jedna dojava.

Treba ponoviti kako su dojave koje građani šalju u potpunosti anonimne, pa građani nemaju razloga za zabrinutost.

Aplikacija je dostupna za Android, iOS i Windows uređaje.