Neću ići, pustite me! Hoću ostati sa svojom mamom. Mamaaa, ne daj me, zapomagao je kroz suze dječak (8) opirući se rukama i nogama ovršitelju i dvojici policajaca, pišu 24sata.hr

- Pustite ga, pustite mi sina! Otkinut ćete mu ručice - paničnim glasom i kroz suze vikala je majka, grčevito držeći sina. Punih pet sati trajala je ovrha dječaka kojeg je sudski ovršitelj došao uzeti i predati ocu na druženje. Teška psihoza i mučna situacija zavladala je njihovim domom i prije dolaska službenika. Dječak je stalno ponavljao kako ne želi ići s ocem u Zagreb, nego ostati s majkom i bakom s kojima živi. Njegov otac pak susret sa sinom čeka već četiri godine, kada ga je posljednji puta vidio. Nakon tog susreta djetetova je majka protiv njega podnijela prijavu zbog zlostavljanja.

Nije ga vidio četiri godine

- To nije točno, ja svoje dijete nisam zlostavljao, vratio sam ga u vrijeme koje je sud odredio. Ona je tri sata nakon toga dijete odvela liječniku. Ja tvrdim da ona zlostavlja dijete jer je kasnijim provjerama sud utvrdio da je njezina prijava lažna - objašnjavao je otac dječaka. Naglasio je da mu majka djeteta prošle četiri godine uskraćuje pravo sudjelovanja u odgoju sina.
- Unatoč svim presudama, ona ne dopušta da se družim s djetetom nego ga nagovara protiv mene. Došao sam i želim da se ispoštuje odluka suda i oduzme joj dijete koje ide sa mnom u Zagreb - kaže otac. Čim su ovrhovoditelj i policajci ušli u kuću, iz nje se prolomio dječji jauk iz kojeg se moglo razabrati da se dijete opire ovrhovoditelju.
Situacija je postala toliko dramatična da su se na ulici počeli okupljati znatiželjni susjedi. Iz kuće su se i dalje čuli dječji krici i jauci, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć. Kako dječak boluje od astme, zbog stresa mu je pozlilo, te su ga u pratnji majke vozilom Hitne pomoći prevezli u novogradišku bolnicu. Za njima su pošli i dječakov otac te ujaci.

Htjeli zvati interventnu policiju

Nakon što je pedijatar nakon pregleda navodno ocijenio da nema prepreke da se ovrha provede, dječak je opet počeo jaukati i vriskati. Punih 40 minuta zapomagao je i otimao se nastojeći ostati uz majku, a zbog straha je povraćao i dva puta se pomokrio u hlače. Jedan od policajaca u civilu zatražio je od uniformiranog kolege da pozove interventnu policiju, što je ovaj bez razmišljanja odbio. Tek kad je u bolnicu stigla viša sudska savjetnica Općinskog suda u Novoj Gradiški, peterosatna drama je napokon okončana. Sudska savjetnica ocu je omogućila da razgovara sa sinom u bolnici, no dijete je stalno odbijalo odlazak s njim. Stoga je ovrha prekinuta, a napaćeni dječak ipak je ostao s majkom. Konačna je odluka da se dijete i otac trebaju postupno viđati i polako upoznavati.
- Svi smo iscrpljeni jer je ovo zaista mučna situacija. Odlučila sam da se ovrha prekine i da se dijete postupno priprema za susrete s ocem - rekla je sutkinja i dodala kao je dječakova majka imala četiri godine vremena da sina pripremi za susrete.

Trauma ostaje
- Ja nemam ništa protiv viđenja, ali da se viđa u nazočnosti treće osobe koja će jamčiti da će ga vratiti nakon susreta - kaže majka koja se boji da će otac njihovo dijete odvesti u Njemačku.

Cijeli članak pročitajte na 24sata.hr