Slavonski Brod tehnološki div ? Možda novopečenim generacijama ova prva rečenica baca ciničan osmijeh na lice, al povjesna činjenica ju potvrđuje u punom smislu riječi. Onaj tko je imao čast u rukama držati knjigu 90. godišnjica Đure Đakovića, uvidio bih kako u tih par stotina stranica se nalazi pravo civilizacijsko tehnološko bogatstvo svjetskih razmjera. Nakon što pročitate tu knjigu od korica do korica, slobodno bez naglašenih potencija možete se lupiti u prsa i reći. „Da, ja dolazim iz grada koji je mijenjao svijet“.

Istina. Slavonski Brod je u odnosu na broj stanovnika bio prava galaksija inženjera i majstora top svjetske kvalitete. Ljudi koji su projektirali i gradili po cijelom svijetu elektrane, tvornice, tramvaje, lokomotive, strojeve, poljoprivredna vozila i mehanizacije, naftne bušotine... bez trunke zavojnica, čipova i tiskanih pločica uvezenih iz Kine su bili cijenjeni i prepoznati u najvećim tehnološkim kompanijama s kojima je Đuro usko surađivao. Sa inžinjerima koji su doslovce ležali na nekoliko desetaka kvadrata svojih projekata sa trokutovima i šestarima u rukama i sa majstorima koji su te projekte čitali kao slikovnicu Đuro Đaković i Slavonski Brod su bili prava industrijsko tehnološka revolucija svoga vremena. Upravo ta sitna na oko beznačajna točka na zemaljskoj kugli zvana Slavonski Brod je bila dio serijskih kotačića i zupčanika koji su pokretali svjetski globalni stroj zvani „tehnologija i znanje“.

Danas hrvatski poduzetnik Mate Rimac, osnivač i vlasnik firme „Rimac Automobili“, tvrtke specijalizirane za proizvodnju električnih vozila svjetske klase, koja je u nepunih pet godina od lokalne tvrtke nogom zakoračila na svjetski tron tehnološkog inženjeringa auto industrije, je u potražnji lokacije za izgradnju istraživačkog proizvodnog centra u Hrvatskoj.

Iako je na njegovom početku karijere kada je Mate pretvarao svoj BMW E30 u svoje prvi električni trkaći automobil javnost „mahala rukom“, gledajući ga u kao zbunjenog adolescenta s bradom koji luta u svojim oblacima, danas ga svi vuku za rukav i tapšu po ramenima.

Od Samobora, do Velike Gorice, svi zovu Rimca da upravo na lokacijama tih gradova pokrene novi projekt. Na legitiman i pohvalno opravdan način dolaskom perspektivnog poduzetnika pokušavaju doprinjeti razvoju svoje lokalne zajednice

Zadnja se eto javila Velika Gorica. Samoprozvani šesti grad u Hrvatskoj ( sa selima okolo sebe ), čija urbana sredina ima 50% manje stanovnika od Slavonskog Broda i vjerovatno niti 5% stanovnika sa tehnološkim kapacitetom, znanjem i potencijalom kao što ima Slavonski Brod, prema pisanju medija na tragu je uspjeha u svome lobiranju.

I dok sve te sredine prepoznavaju potencijal i afirmativnost Rimac Automobila, Slavonski Brod, taj tehnološki div s početka teksta šuti. Bilo bi zgodno vidjeti reakciju Rimca na ponudu iz Sl Broda, ako uopće takva ponuda postoji i dođe u njegove ruke. Što ruku na srce bi samo to bilo pravo iznenađenje. Jer. Ne bi se iznenadili kada bi se u adresiranju, ponuda poslala umjesto Mati Rimcu,  Mati Buliću.

Foto: Marinko Jozić