Sutra je vaganje i s nestrpljenjem ga očekujem, nakon što sam na vagi oslabio gotovo 10 kg, u prošli četvrtak sam težio 128,9 kg. Pravi proljetni pupoljak spram ekipe u Životu na vagi, ali i sam imam što reći o životu na vagi. Većina vas ima neki lokal u kojem konobar zna što pije, neki i više lokala (shame on me), tako i žene u ljekarni znaju što hoću čim me vide na vratima. Više ni ne ustaju ili ne prekidaju posao, samo pozdrave, jer se bacam desno na vagu. S ponosom gledam onih 186 cm, ali onaj drugi broj koji se poput tlakova počeo opasno približavati gledam s manje ponosa. I tako iz tjedna u tjedan, stalno će biti bolje, ali nikako.

Onda se jednostavno dogodi klik. Pokupiš ga usput ili ti ga netko podmetne i pobjegne. I onda ti vrata hladnjaka postanu omraženija za otvarati nego vrata stomatološke ordinacije. U zadnje vrijeme više bacam stvari koje se počinju kvariti, nego što nešto vadim iz njega. Čak sam i sijalicu odvrnuo da mi navečer ne padaju gluposti na pamet. Inače, cijeli život sam odličan u držanju dijete do 21:00 sat, a onda sam nepobjediv kombiniranju nespojivog. I onda kažem ljudima da se debljam i od vode, da od vode u Coli, od soli u čipsu, badema u maricipanu, kokosa u Bountyju ili riže u Mikadu.

No, svako skidanje kila donosi i konfekcijske promjene. Inače moj ormar je pun robe od XL do XXXL, te sa tri X sam valjda trajno odbacio. Sve što mi je postalo veliko, spremam u vreću umjesto u ormar i poklonit ću nekome. Nikada više. Jedino možda tri košulje prekrojim u ceradu za automobil, ali ostalo ide. Sva ta šatorska krila od košulja, stolnjaci od majica ili tepih staze od jeansa predugo su boravili u ormaru. S guštom probavam manje brojeve, a neke stvari sam već počeo i nositi. Dosta patetike.

Sinoć sam se s treninga vozio s trenerom doma i kako svi putevi vode u Rim, tako i svi brodski putevi iza 21:00 sat vode u pekaru „Noć i dan“. Obojica trebamo nešto kupiti i sad Tomislav onakav utreniran kupuje 4 vruće masne kifle koje tope vrećicu, a ja kupujem integralni kruh. Gleda prodavačica u nas, gledamo mi u nju, pita se ona tko tu nije normalan i zezamo li ju. Sigurno je u prošlom životu bio Mahatma Ghandi kad mu je podaren takav metabolizam. Ja bi od tih kifli prvo dobio opekline, zatim bi dobio žgaravicu, zatim bi me bolio stomak i udebljao bi se 2 kile.