Pokušati skidati kile za vrijeme božića je kao i igrati badminton po jakom vjetru, unaprijed izgubljena bitka, sa i bez ispaljenog metka. Dani kada su pećnica i mikrovalna važnija od televizora, a vilica i nož u ruci više od mobitela, ostaje samo plakati nad tanjurom.

Krenimo redom. Sve je počelo s bonom u firmi koji je kao pištolj starter za početak božićne nabavke. Složio sam popis: Ožujsko, graševina, merlot, mineralna, pistacio, turbo ljuti čips, senf...i takve muške stvari. Čim smo stigli u trgovinu, Žena je taj papir zapalila i bacila i išli smo po njenom popisu koji je bio nešto drugačiji. Prvo stižemo do povrća, odjela koji mi privlači jednako pozornosti kao i onaj sa hranom za ljubimce. Osim krumpira kojeg jedinog priznajem, Žena bira nešto za juhu i dolazimo do paprike u bojama. Salata sa tijestom valjda ne može bez te paprike, a ta paprika suplja od janjetine. Kila te paprike ko far za mog Citroena. Da perverzija bude veća, svaka boja ima svoju šifru, kao da smo u salonu automobila. I na kraju ih u salati izmješaš sa svime ostalim povrćem tijestom i majonezm, kao da s vrhunskom graševinom zalijevaš bolonjez.

Kolači. Što perverznije to bolje. Materijal kao građevinski, onaj gustin isti cement, đemfix, umjetne boje (guste i tekuće) da bi Ginger imao neku kao majicu s natpisom, a onda ga u tacni polože na stomak. Suhe kolače uvijek stavimo u kutiju od cipela, samo što smo ove godine napunili kutiju od nekih Ženinih čizmi, a ja sam mislio da je to kutija od televizora. Ništa kremastog da zaprljaš i poližeš prste, sve suho, možeš ajvarom mazat.

Za sarmu kažu da je najbolja simbioza flore i faune. Iako mi je žao meso motati u kupus koji je jeftiniji od koštica one paprike, Žena je i ove godine pravila po drugačijem receptu. I dok drugi kuhaju sarmu, mi ju pečemo, ali moram priznati da je dobra, čak i djeca jedu i ne bune se.

Pečenka je posebna priča. Svi idu zaklati prase, a unaprijed znaju da će pola baciti. Onda kreću pozivi u goste. Nitko ne želi nikud ići, samo da se njima dođe kako bi se sve pojelo. Šteta bacit. Pečenka je inače i prilog onoj salati u koju idu one skupe paprike sa serijskim brojevima. Ajde, bar ti nitko zbog kruha ne prigovara.
A sad plivanje...ionako je svima dosta svega.

Debeljkov dnevnik

Foto: Ilustracija