Danas je u organizaciji Udruge Veterana 3. Gardijske brigade "KUNE" - ogranak Slavonski Brod predstavljena knjige Operacija "Maslenica" - Sjećanja sudionika. Predstavljanju knjige nazočili su predstavnici grada i županije, a predstavili su je autor Tomislav Šulj i dr.sc. Ante Nazor. 

- Knjiga je nastala prije svega na temelju memoarskog gradiva sudionika operacije Maslenica.  Kao urednik izdanja, prvo što mi pada na pamet nakon čitanja je nevjerojatno domoljublje Hrvata. Kao povjesničar spoznao sam da Maslenica nije samo pet dana napadnih aktivnosti, nego je bio puno teži protuudar neprijatelja pod kodnim imenom Čelik, i da je teritorij obranjen u nemogućim uvjetima. Svjedoci smo što se dogodilo u Kašiću, Novigradu, na Draćama. Svaka je brigada pogođena: Druga, Sedma, Treća..
Ova knjiga nije suhoparna, tu nisu samo dokumenti nego svjedočenja sudionika kroz koje će naša djeca spoznati domoljublje i u kojim su okolnostima Hrvati branili i oslobađali svoj teritorij. Ova je knjiga spomenik generaciji, herojstvu, junaštvu i domoljublju i ona potvrđuje da je cijena neovisnosti i slobode itekako visoka, a to i Brođani dobro znaju
, rekao je dr.sc. Ante Nazor, urednik izdanja.

- Operacija Maslenica je tema mog doktorskog rada, a kolega Brnadić s HRTa je čitao moje radove i zamolio je da snimimo dokumentarni film koji je na HRTu polučio veliki uspjeh. Ova je knjiga poboljšana verzija filma koji je prikazan u jednoj epizodi, a trebao je biti u dvije. Uzeli smo još dodatnih 50 izjava sudionika, što znači da imamo ukupno 120 izjava sudionika operacije, koja je prijelomna u Domovinskom ratu. Među sudionicima koji su dali svoje izjave ima i Brođana. Večeras u Brodu o ovoj temi nije nimalo lako govoriti jer su žrtve bile zaista velike. Hrvati su svojom žrtvom i svojim životima doprinijeli uspjehu operacije Maslenica. Da Kašić nije obranjen, cijela bi operacija došla u pitanje i najvjerojatnije je da bi Srbi uspjeli povratiti sve ono što su ranije izgubili u prethodnim bitkama, rekao je Tomislav Šulj suautor knjige.

Jedan od svjedoka Maslenice i bitke u Kašiću je i zapovjednik Zorkan Pavković koji je rekao:

Velika nam je čast što su autori došli osobno na ovo predstavljanje - Tomislav Šulj te dr. sociolog Ante Nazor koji je ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata.
U ovoj knjizi dajemo izjave sudionika Domovinskog rata, prvenstveno sudionika u vojno - redarstvenoj operaciji Maslenica, kroz izjave članova specijalne policije, tzv. Šiminih anđela pakle te pripadnika Treće gardijske brigade Kobre. Svake godine odlazimo u mjesto Kašić, gdje prije svega odajemo počast poginulima i na taj način želimo očuvati dignitet Domovinskog rata i sjećanje na veličanstvenu operaciju Maslenica koja je bila od velikog vojnog značaja i prekretnica Domovinskog rata. 

I sam sam sudionik akcije Maslenica u Kašiću gdje sam bio i teško ranjen, a tamo su mnogi ostavili svoje živote.
Kašić u nama braniteljima budi jezu jer znamo što je to i kakav je to osjećaj. No, s druge strane, tu je i osjećaj ponosa jer je Kašić bio prekretnica Domovinskog rata. Preko Kašića je neprijatelj strahovitim silama pokušao izaći na hrvatsko more, odvojiti sjever i jug Dalmacije.
Da su to uspjeli, Hrvatska bi bila na koljenima, i više ne bi bili svoj na svome a to nismo mogli dopustiti.
Bili smo u znatno manjem broju od neprijatelja, ali je naš stav bio takav da ono što branimo - to i obranimo,
rekao je Pavković.

Najveću žrtvu podnio je i Ivan Majetić, koji je izgubio dva sina.

Moja dva sina, Ivica i Anto, stradala su u ovoj akciji, a od 1991. godine bili su na ratištima. U zadarskom zaleđu bili su preko dva mjeseca, a mi o njima nismo dobivali gotovo nikakve informacije. Tek smo treći ili četvrti dan saznali da su nam sinovi poginuli, nitko nije mogao skupiti hrabrosti reći nam. Danas, nakon toliko vremena, jednako boli i jednako je teško.
Ja sam ponosan na svoju djecu, ali nisam na druge stvari koje nam se događaju u državi,
rekao je Ivan Majetić.